Румен Радев: Кадровата криза в Българската армия се изостря

„Напрежението в сектор „Сигурност“ е тревожно, а кадровата криза в Българската армия се изостря“,категоричен е президентът Румен Радев.
В профила си във Фейсбук държавният глава написа:

„Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо – за него има социални, технически и психологически причини. Политическите реакции на проблема са неадекватни. Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг.

Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе, могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи. Недопустимо е да се уязвява честта на хората с пагони. Призовавам за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност. Политическият патос не може да замести управленските решения“.

[ad id=“255238″]

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че действията на пилотите от авиобаза „Граф Игнатиево“ граничат с национална измяна и няма значение, че е в мирно време. Според него, заради отказа на летците да изпълняват тренировъчни полети е трябвало да има уволнени хора.

„Като бивш военен и от семейство на такъв не мога да си помисля, че военен, независимо дали летец, пехотинец или танкист, ще откаже да изпълни воинския си дълг, независимо дали в мирно или военно време, защото бил неразположен“, каза още Симеонов, който не се съгласи със заключението на прокуратурата, че в авиобазата не е имало бунт.

[ad id=“225664″]

Премиерът Бойко Борисов пък още вчера заяви, че колкото за военните летци не е направено за никой друг. И изрази надежда, че ситуацията не е продиктувана от външна намеса – „някой да ги подръчква“.

„Моите уважения към неразположенията им, времето е лошо и мен ме е страх да летя на такова време, но летя, когато има задача“, подчерта той.


image0 (9K)