Румен Радев: Войската ни преживя недоимък и политическо високомерие, но винаги оцеляваше

Малко са държавите, които са успели да съхранят своята история и език през толкова векове. България е една от тях, защото е съчетала и съвместила силата на меч, дух и слово. Това каза президентът Румен Радев в речта си преди началото на традиционния Гергьовденски парад на въоръжените сили.

„Днес отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Летописците пазят безчет спомени за българските победи по бойните полета. Българският войник винаги е бил последната преграда за защита на държавността. През последните десетилетия войската ни претърпя много експерименти, но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони са изпълнявали своя дълг достойно“, категоричен беше държавният глава, цитиран от Епицентър.бг.

Народът ни се е съхранил, защото е осъзнал единството на меч, дух и слово. Този ден смирява политиците, които рамо до рамо участват в тази традиция. Армията винаги е била символ на чест и слава, доблест и държавност, изтъкна Радев.

Президентът изрази задоволство, че въоръжението най-после е във фокуса на държавата.Радев иска ясна визия и прозрачност при модернизацията на армията. Подчерта, че трябва да се зачита военната експертиза.

Безмълвието днес може да струва много на подчинените и данъкоплатците утре, предупреди Радев. Армията трябва да заеме своето достойно място в обществото ни.
Армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност и държавност. В нея не трябвало да има политическо вмешателство.

Румен Радев отдаде почит и на онези смели българи, които въстават срещу произвола и застоя в защита на истината. В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България, каза той.

„Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Затова на днешния светъл християнски празник – Гергьовден, нашият народ отдава своето признание към своите войни и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия. Летописите пазят безчет победи на войската ни в защита на нашия народ, националното единство и независимост“, каза държавният глава.

По думите му и в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита. За българина армията винаги е била символ на чест и храброст“, допълни президентът.

„В Деня на храбростта да отдадем дължимото и на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя“, призова той.

Президентът подчерта, че след десетилетия на пренебрежение Българската армия трябва да заеме своето достойно място в българското общество.

„Това ще стане не само по силата на външните ни предизвикателства и съюзните ни задължения, а защото армията ни е призвана да бъде стожер на стабилност, държавност и конституционен ред. Като институция с високо обществено доверие, която трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства.Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на Отечеството личности, които имат един идеал – свободна, силна и благоденстваща България. На тях дължим признание и по-добри условия, за да могат достойно да изпълняват своята трудна, рискована и високоотговорна мисия“, допълни държавният глава.

„Изправени сме пред изпитанието да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности – безмълвието днес може да струва скъпо утре“, каза още Радев.

„Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност. Когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно“, заяви Румен Радев.

По думите му тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременно военно дело и технологии изисква не само интензивен дилаог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет. Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре“, посочи още държавният глава.

„На всички вече е ясно, че членството ни във военни съюзи няма смисъл, ако сами не развиваме своите въоръжени сили. Армията най-сетне е поставена във фокуса на държавното управление и трябва да получи заслуженето. Армията не трябва да бъде замесвана в политически дребнотемия. Всички трябва да отдадем дължимото на българските войни, които достойно отстояват и изпълняват своите задължения. Чест и слава за Българската армия и всички българи! Честит на празник на всички хора с пагони! Да живее България!“, завърши Румен Радев.


image0 (9K)