Румен Петков: Скандална е идеята да се обединят АЕЦ „Козлодуй“ с „Мини Марица – изток“

От АБВ настояват да станат известни авторите на това намерение и да се отстранят от управлението на енергийния холдинг

[ad id=“225664″]

Лидерът на партия „АБВ“ Румен Петков нарече „скандално“ предложението за обединяване на атомната електроцентрала „Козлодуй“ и държавните „Мини Марица- изток“ в едно дружество, съобщи БНР. Той настоя за незабавното спиране на процеса.

„Предложението доколкото знам, е направено от Българският енергиен холдинг, и вече веднъж е обсъждано в експертен съвет в Министерството на енергетиката. Предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в стопански план едно от най-силните дружества в Европа атомната централа в Козлодуй. Към момента финансовата задлъжнялост на „Мини Марица-изток“ надхвърля 830 милиона лева. От друга страна атомната централа в Козлодуй към момента има 300 милиона печалба“, каза на специална пресконференция в Плевен Румен Петков.

Затова от партия АБВ настояват да се даде публичност на този процес, да се знаят неговите автори.

[ad id=“225664″]

„Искаме да бъдат отстранени веднага от управлението на енергийния холдинг и на енергетиката като цяло, а не да се прави зад гърба на обществото, а вероятно и зад гърба на правителството, и второ – процесът да бъде спрян веднага. Недоумявам как в Народното събрание никой не поставя този въпрос“, заяви още Румен Петков.


image0 (9K)