Румен Петков: България прибързано обвини Русия за напрежението в Керченския проток

„Мисля за всички е ясно, че всъщност украинските кораби нарушават черноморската акватория на Русия”, коментира лидерът на АБВ

Българското правителство твърде преждевременно и без всякакви доказателства обвини руската страна за напрежението в Керченския проток. Това каза в ефира на бТВ лидерът на АБВ Румен Петков.

По думите му тревогата, която вчера изрази премиерът Бойко Борисов относно ситуацията между Украйна и Русия, е съвсем основателна.

„Аз мисля, че нямаме аналог на такъв период в черноморските взаимоотношения и за съжаление международното общност, особено Съвета за сигурност на ООН, реагираха неадекватно. Русия буквално на другия ден внесе настояване за събиране на Съвета за сигурност и то по този въпрос. Това беше отклонено. След това се приема решение да се събере Съвета за сигурност по украинско искане – това е много грозна манипулация”, подчерта Петков.

По думите му представителят на България в ООН трябва да настоява да не се допускат „подобен род безпринципни действия” от страна на Съвета за сигурност, защото последиците от подобни действия биха имали непредсказуем край.

„Мисля за всички е ясно, че всъщност украинските кораби нарушават черноморската акватория на Русия. Второто невярно внушение е, че става дума за конфликт в Азовско море, защото с Азовско море по-лесно се обяснява, че руснаците са предприели военна интервенция. Става дума за черноморското крайбрежие на Русия и това прави за нас още по-голям конфликта. И затова ние от АБВ настояваме за принципна позиция”, разясни Петков.


image0 (9K)