Румен Овчаров: Битката със задкулисието в БСП изглежда безкрайна

Битката със задкулисието в БСП явно ще бъде безкрайна. Не казвам, че всички, които гласуваха за Сотир Цацаров, са част от задкулисието, но е факт, че това е и частичен удар срещу Корнелия Нинова. Не е моя работа да коментирам кой и защо стои зад задкулисието в партията. Ще има Конгрес, там трябва да се обсъжат тези теми.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ бившият депутат от БСП и икономически министър Румен Овчаров, който коментира темата за последните раздори при социалистите около гласуването за председател на КПКОНПИ, когато 27 депутати не спазиха политическото решение на партията и подкрепиха Сотир Цацаров.

Овчаров говори и за енергийната политика на България. „Трябва да се освободим от илюзиите, че можем да продължим да цапаме и някой друг да идва да чисти. Трябва да работим за енергийното бъдеще на страната, защото ще стане същото като с язовир „Студена“ – никой не е разбрал, че е източен. Същото ще стане и в енергетиката – ще трябва да спираме енергийни източници.

Трябва да се взимат мерки, като някои от тях може и да не са популярни. Надявам се да се построи АЕЦ „Белене“. Ние нямаме други източници на енергия. Колкото и да си говорим за възобновяемите източници, те сами по себе си не решават проблемите.

Газът също е алтернатива, но само в определена степен. Той не е 100 процента екологичен и не е неутрален. Забележката на президента Путин за „Турски поток“ бе доста лежерна. Мисля, че ако всичко беше готово за „Турски поток“ и само България бавеше нещата, тонът щеше да е съвсем друг.

Путин ни направи забележка за бъдещето. Аз не разбирам какъв е проблемът, че от 40 години сме зависими от Русия за енергийните доставки. Нещо да е станало? Някой да излезе и да го покаже този проблем. Не съм видял някой да ни е размахал пръст. Провалихме много проекти, които наистина можеха да спомогнат за диверсификация, а сега полагаме празни тръби в земята“, заяви Овчаров.


image0 (9K)