Румен Овчаров: АЕЦ „Белене“ ще я има!

„Като държим ниски цените на енергоресурсите, не помагаме на бедните, а помагаме на богатите, които си отопляват басейните с ток.“ Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в ефира на бТВ. Той подчерта, че цените на газа са пазарни, а не са социална категория.

[ad id=“225664″]

Овчаров коментира завършилите в Санкт Петербург преговори между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“. Постигнати били два анекса. Единият анекс – предоговаряне да има не на 4, а на 2 години. Вторият е свързан с цената, която може да се промени, ако България докаже, че е била ощетена.

Овчаров бе категоричен, че „с бакалски сметки“ не можем да постигнем по-добра цена на газа в преговорите с руската страна. И обясни защо – за да стане това, трябва да докажем, че сме ощетени. Трудно ще докажем, че сме ощетени, при положение, че у нас газът струва 190 долара за 1000 куб.м, а в Германия е 208, изтъкна той.

„Така че в сферата на бакалските сметки няма. Другото е политика“, посочи Овчаров. И припомни, че на срещата Борисов – Путин от руската страна е бил поставен въпросът за проваления проект за АЕЦ „Белене“ и загубите, които е понесла от това руската страна.

Бившият министър отговори и на въпроси, свързани с идеята за сливане между АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица – изток“.

Овчаров разкритикува тези идеи и предположи, че целта е с печалбата от АЕЦ да се плащат заплатите на енергетиците от ТЕЦ-а, за да няма недоволство преди изборите.

[ad id=“263680″]

Инвеститорите за АЕЦ „Белене“ със сигурност са сериозни. Без руснаците, които са главен изпълнител и доставчик на оборудването, не можем да построим централата, припомни Овчаров. Той каза, че е оптимист за построяването на ядрената централа, защото „кое си требе, оно си сака“. Китайските инвеститори са сериозни, друг е въпросът дали са приемливи за ЕС, каза той.

Овчаров коментира и сделката за ЧЕЗ, като посочи, че изглежда, че вече е „трудно да бъде спряна г-жа Върбакова“.


image0 (9K)