Рудник Челопеч с награда за технологии от сп. Mining Magazine

На 27 януари 2017 г. бяха обявени победителите в годишните награди на международното минно списание Mining Magazine (Майнинг магазин). Наградите демонстрират иновативността и стремежа към напредък и развитие на минната индустрия не само по отношение на технологиите, но и във връзка с устойчивото развитие и осъзнатата грижа за околната среда. Според регламента на наградите, в края на всяка година читателите на списанието номинират рудници, проекти и екипи за участие в конкурса, а жури от уважавани специалисти в различни области определя в началото на годината победителите.

Екипът на Дънди Прешъс Металс Челопеч стана победител в категория Технологии. В съревнование с големи технологични компании, реализираният проект за изземане на граничен целик в бл. 150 в рудник „Челопеч“ беше високо оценен за приложението на нестандартен подход и осигуряване по иновативен и безопасен начин за максимално оползотворяване на руда.

Изключително ценното за екипа признание идва след като е въведена и успешно се прилага една от най-добрите системи за добив. Инвестиции в обучение, постоянно усъвършенстване, професионализъм, младежка дързост и връзка с теоретичния и академичен опит извежда българските специалисти на рудник „Челопеч“ на водещо място в световната минна индустрия.

Наградата е от значение и за българската минна промишленост, подобни проекти липсват в световен мащаб, както и за развитието на теоретичната подготвеност на младите минни инженери, които имат възможност да учат и черпят опит от практиката.

„Когато през 2004 г. екипът на Дънди Прешъс Металс Челопеч започна да променя системата на разработване – от прилаганото близо 50 години подетажно обрушаване към камерна система със запълнение – никой от работещите в подземния златно-меден рудник „Челопеч“ не предполагаше колко бързо ще се промени облика на един стар и традиционно-експлоатиран рудник в България. Това беше началото на сериозен процес на модернизация, който постигна повдигане на похлупака на рудник „Челопеч“ и постави на дневен ред дигиталното минно дело. От идеята до реализацията, ключ към успеха са хората с техните умения, опит и професионализъм. Именно това е решаващо в осъществяването на този много предизвикателен проект – изземване на граничния целик“ – сподели с гордост изпълнителният директор на Дънди Прешъс Металс в България д-р инж. Илия Гърков.


image0 (9K)