Ротавируси и ротавирусни ваксини

Ротавирусите са най-честата причина за остър гастроентерит водещ до дехидратация при деца под 5 годишна възраст от всякакви социално-икономически групи по цял свят, според доц. д-р Мангъров, Началник на детска клиника, Инфекциозна болница – София и Управител на „Лаборатория – Медицински решения“ ООД, Член на Клъстер „Иновативни решения за здраве“.

Годишно се наблюдават над 114 млн. случая на остра диария, като от тях поне 20 млн. са тежки, а 500 – 800000 завършват със смърт, т. е. 1 от 205 заболели деца умира в резултат на ротавирусен гастроентерит. В основната си част смъртните случаи са в развиващите се страни, но дори и в САЩ ротавирусите са причина за над 3 млн. случая на остра диария. Заразяването става основно по фекално-орален, но също и по въздушно-капков механизъм. В умерения климатичен пояс пикът на хоспитализациите поради дехидратация причинена от ротавирусен гастроентерит е през студените месеци на годината.(28) Впоследствие се установява, че тази сезонност не е така силно изразена и подобни пикове има и през други сезони.(18,19,21,22) Ротавирусите са по-слабо устойчиви във влажна среда, което прави сухото време предпоставка за разпространението им.

Основна причина за леталитета при ротавирусните ентерити е липсата на достъп до лечение. Подобрените санитарно-хигиенни условия имат ограничено въздействие върху разпространението на заболяването. Поради това от най-голямо значение за намаляване на влиянието на тази инфекция е предпазването чрез имунизация. Първата ротавирусна ваксина за хора RotaShield (Wyeth Lederle Vaccines) е одобрена от FDA през 1998 г.

През 2000 г. в Китай лиценз получава жива-атенюирана орална ваксина от агнешки ротавирус(G10 P[12]), с която до момента са имунизирани над 5 млн. деца. Данните за нейната безопасност и ефикасност са оскъдни.

Rotarix е перорална жива-атенюирана ваксина получена от човешки ротавирус щам 89-12; G1P[8]), атенюиран чрез серийни пасажи в клетъчни култури.

Препоръчва се имунизацията с Rotarix да става на 2 и 4 мес възраст като първата доза се даде преди 15 седмична възраст. Недоносените деца следва да бъдат имунизирани с Rotarix възможно най-рано.

Въпрос на време е разширяването на възрастовата граница за пропуснатите да бъдат имунизирани до 6-тия месец. Необходимо е да се има предвид и това, че при естествени условия един епизод на ротавирусен гастроентерит, независимо от тежестта му осигурява защита срещу повторно заболяване в 87% от случаите, а два епизода осигуряват защита от повторно заболяване в 100 %.(1) Rotarix е регистрирана у нас и е в списъка на препоръчителните имунизации от 2010 г.

Другата ротавирусна ваксина RotaTeq е петвалентна, орално прилагана модифицирана Дженеров-тип ваксина.

Клиничните проучвания показват висока ефикасност на RotaTeq (>98% защита) срещу тежък ротавирусен гастроентерит, както и много добра ефикасност срещу диария причинена от G1 или G2 ротавируси (защита съответно 74.9% и 63.4%.(6) У нас ваксината няма регистрация и не се използува.

Високата цена на ротавирусните ваксини все още затруднява въвеждането им в националния имунизационен календар на която и да е страна. В места със затруднен достъп до медицинска помощ те биха спасили живота на стотици хиляди деца. Прилагането им в страни като нашата има огромно значение за предотвратяване на макар и редките смъртни случаи, редуциране на хоспитализациите и подобряване на качеството на живот на децата и техните родители. За отделния индивид това е по-важно от подробните анализи цена/ефективност.


image0 (9K)