Росен Николов, мениджър на VTA Security : Добрите специалисти в охранителния бизнес са високо платени и трудно се намират

Много хора се стремят да си осигурят спокойствие и сигурност в ежедневието. Сигурност в бизнеса, сигурност при публичните изяви. Нужно е. Но даваме ли си сметка за всички измерения, проблеми, нужни знания и умения, за да бъде осъществена охранителната дейност, за огромната отговорност, която поемат хората, даващи ни сигурност?
Росен Николов – мениджър на VTA Security пред ЗАРАТА.  Завършил е Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“. С охранителна дейност се занимава повече от 14 години. Преминал е почти през всички етапи и нива като охранител.

Г-н Николов, какви са предизвикателствата пред охранителния сектор в България ?

На първо място е Законът за частната охранителна дейност. Задължителното първоначално обучение по „Програма минимум”. Програмата включва голям обем от теоретично знание и практически умения, които са предвидени за усвояване в малък брой часове. Хората придобиват сертификати, но не придобиват ефикасни знания и умения. Започват работа и са неефективни, а понякога и опасни. Има разлика между завършен краткосрочен курс в Център за професионално обучение и завършено двугодишно обучение в колеж.

Като споменахте колеж, Вие сте бивш възпитаник на Колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец“ – Стара Загора, какви са спомените Ви ?

Приятни. Формата, която завърших беше задочнa. Изпитите, на които се явявах бяха незабравими спомени за мен.

Кои са основните принципи и качества, които трябва да има един професионален охранител ?

На първо място трябва да бъде дисциплиниран. Работата на охранителя е да предотвратява насилието. Изисква хладнокръвие, добра физическа подготовка, способност да реагираш в трудни моменти и бързо да оценяваш ситуации и хора. Професионализъм и лоялност.

Защо, според Вас, е нужно да има професионално обучени охранители?

Не може да повериш живота и имуществото си на хора, които нямат професионална подготовка. Специално в личната охрана у нас е много трудно. Добрите специалисти са високо платени и трудно се намират. Винаги има недостиг на такива кадри. Само големите фирми могат да си позволят да поддържат екип от професионалисти по лична охрана.

Казвате, че има недостиг на професионалисти в бранша. Кой и къде подготвя такива на високо ниво?

B Бългapия имa лицeнзиpaни yчeбни зaвeдeния, ĸaтo Πpoфecиoнaлен ĸoлeж пo oxpaнa и cигypнocт – Cтapa Зaгopa, например, с който работим от 2008 година. Там се oбyчaвaт ĸaдpи в ceĸтop „Cигypнocт“ и пpoфecиoнaлни тeлoxpaнитeли. Правим съвместни обучения. Благодарение на тях работата стана по-лека. Чакаме с нетърпение новия набор, завършили колежа. Пазарът на охранителните услуги ги чака.

Призвание ли е работата на бодигарда ?

Да, мисля, че е призвание. Това е изключително важна и отговорна професия. Пазиш чуждия живот с риск за своя. В България се слагат под общ знаменател охранител, телохранител и пазач. Това не е правилно. Длъжностната им характеристика е много различна.

Благодарим Ви за това интервю. Успех и сигурност за клиентите Ви, за вас и колегите Ви!


image0 (9K)