Росен Желязков: Докато има стоки, ще има и транспорт

„Докато има стоки, ще има и транспорт. Транспортът е гаранция за това, стоките да бъдат доставени своевременно. Разбира се, ще има затруднени, особено за някои продукти, пресни, сезонни и т.н. и то от държави, където комбинираният транспорт е изключително важен. В момента и сухопътният транспорт бих казал работи за условията нормално. Морският транспорт работи, железниците работят. Така, че доставката е гарантирана. Разбира се, ще има затруднения и колкото по-скоро се премине през пандемичния пик, толкова по-добре”, заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на БНТ Росен Желязков-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Кошмарът е за всички. Никой в света не беше подготвен за подобна пандемия. Затова пък реакциите на правителствата по света би трябвало да са адекватни на очакванията на обществото”, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

„В България реакцията беше своевременна, беше точна, беше почерпен опитът на Китай. Разбира се, всеки всеки сектор страда различно, но има сектори, които са изключително важни за нормалното функциониране, при нас това здравеопазването, опазването на обществения ред и разбира се транспортът”, допълни той.

„Затова и транспортните работници, независимо от това, в кой от секторите са ангажирани в момента, са част от тази критична човешка инфраструктура, която позволява нормалното функциониране на ежедневието и на икономиката”, изтъкна министърът.

„Комисията прие съобщения и насоки за мерките за гарантиране здравето и доставките на стоки по т. нар. зелени коридори. Това са основните артерии по трансевропейската транспортна мрежа. Тези коридори имат значение тогава, когато се говори за пресичане на контролно-пропускателни пунктове. Това налага много двустранни разговори”, обясни Желязков.

Той обясни също, че се наблюдава значително намаление в броя на пътниците на БДЖ.

Faktor.bg


image0 (9K)