Ромска неправителствена организация попита родители и учители дали надбавките да се спират за 1 година при 5 неизвинени в училище

Педагози и родители противоречиво приемат приетите на първо четене в парламента промени при 5 неизвинени отсъствия да бъдат спирани месечните детски надбавки за срок от 12 месеца.

Това показва онлайн анкета, организирана от Център „Амалипе”.

Увеличаването на санкцията, но за по-малък период, среща значително по-сериозна подкрепа сред директори и учители, както и по-малка съпротива сред родителите.

В анкетата на ромската неправителствена организация, чиято централа е във Велико Търново, са се включили 303 директори и учители, както и 165 родители от страната. Според резултатите от допитването педагозите и родителите оценяват по подобен начин доколко настоящата мярка за едномесечно спиране на детските надбавки има ефект.

В същото време подкрепата за предложените от депутатите допълнителни рестрикции е твърде различна. Малко над една четвърт от педагозите категорично подкрепят, а други 25% са напълно несъгласни с предложението. Близо половината директори и учители са на мнение, че санкцията трябва да се увеличи, но 12 месеца са твърде много.

Делът на несъгласните родители е четири пъти по-висок от този на подкрепящите промяната. Едва 8% от участвалите в анкетата родители настояват за едногодишната рестрикция.


image0 (9K)