Роми съдят България в Страсбург. Били унизени, след като пребиха да смърт военен във Войводиново

Кметът на Община Марица Димитър Иванов отрече твърденията на Красимир Кънев от БХК, че прогонените роми били унизени

55 роми, прогонени от незаконните им къщи във Войводиново след зверския побой над военен в селото, са завели дела в Страсбург. Това разкри Красимир Кънев от Българския хелзински комитет. В телефонно интервю за „Здравей, България“ по Нова тв той каза, че ромите били унижавани. Кметът на Община Марица Димитър Иванов обаче отрече думите му.

„Местните хора изгониха от домовете им незаконно настанили се роми след побоя над военнослужещ, който с нищо не е заслужил насилието“, уточни водещият Виктор Николаев.

„Сега се оказа, че голяма част от ромските семейства, които бяха изгонени, са завели дела в Европейския съд в Страсбург“, добави той.

„Общият брой на жалбоподавателите е 55. Те се оплакаха на нашата организация. За тях сме завели дела заради прогонването им от селото. Те не са за разрушаването на домовете им, тъй като не са изчерпани правните средства – предстои да се произнесе Върховният административен съд“, обясни Кънев.

„Тези хора са живели десетилетия във Войводиново и са подали молби за алтернативно настаняване. Подложени са на унижения. Те бяха изгонени заедно с децата си, с хора с увреждания по средата на зимата. Нарушено е правото за достъп до техните жилища“, коментирапредставителят на ромите – жалбоподаватели.

В центъра на Войводиново, област Пловдив, се събраха хора, за да подкрепят кмета си Димитър Тосев от хулите на ромите и техните защитници.

„Не е вярно, че някой е възпрепятствал тяхното свободно предвижване или идване до къщите им, за да си вземат багажа. Никой не спирал движението им. Винаги е имало съдействие от моя страна“, каза кметът на Войводиново.

„Кметът на Войводиново бе упълномощен от мен да следи спазване на законите. Всички заповеди и проверки са законови и смятам, че няма основание Европейския съд да ни налага санкции. Предполагам, че ще се произнесе в наша полза“, каза пък кметът на Община Марица Димитър Иванов.

„Не е имало унизително отношение. Присъствал съм на всеки митинг. Може да е имало обидни думи, но от страна на администрацията и от полицията, не сме позволявали такива неща“, добави той.

„Проблемите със законността на ромските постройки е от 40 години. Тъй като не могат да се узаконят къщите, изградени на малък парцел, им предложихме парцел, на който да строят законно. Те обаче отказаха“, заяви още Иванов.

 


image0 (9K)