Рокади! Президентът на Германия освободи министрите на външните работи и на правосъдието

Германският президент Йоахим Гаук освободи Франк-Валтер Щайнмайер от поста на министър на външните работи и предаде правомощията на председателя на Социалдемократическата партия, бивш министър на икономиката Зигмар Габриел. Церемонията се проведе в резиденцията на президента, замъка Bellevue, предадоха световните агенции.

Първо Гаук, в съответствие с член 64 от конституцията, oтстрани Щайнмайер от поста на министър на външните работи, а Габриел – от поста на министър на икономиката. Президентът благодари на Щайнмайер за работата му като външен министър.

На церемонията присъстваха германският канцлер Ангела Меркел. Тя поздрави Зигмар Габриел за новото му назначение, информира РИА Новости.

Президентът също отстрани министъра на правосъдието Бригите Цюприс от поста му.

Щайнмайер е част от германското външно министерство беше изпратена от 2013 г. В края на миналата година управляващата коалиция на Меркел и социалдемократите го предложиха за кандидат за президент на Германия, когато действащият държавен глава Гаук отказа да бъде преизбран, защото е на тяхната възраст. Изборите за федерален президент на Германия са насрочени за 12 февруари.


image0 (9K)