Рокади в Кремъл:Сергей Иванов беше свален от длъжност

Руският презизент Владимир Путин изненадващо уволни началника на президентската канцелария Сергей Иванов. Дълги години Иванов бе доверено лице от най-близкия до президента кръг от съветници, съобщи Би-би-си..

63-годишният Иванов е назначен като специален президентски представител по въпросите на екологията и транспорта. Специално изявление на Кремъл обяви, че Путин е „освободил Иванов от задълженията му на началник на Руската президентска администрация“, но не даде никакво обяснение. Заместникът на Иванов от 2012 г. – Антон Вайно е назначен за негов заместник. Той е бивш дипломат. Роден в столицата на Естония Талин през 1972 г.,Вайно завършва престижния Московски държавен университет по международни отношения (МГИМО) и е работил в посолството в Токио. По-късно е отговарял за президентския протокол и за кадровото обезпечаване на правителството се споменава в руската версия на сайта на Кремъл. При назвачението той заяви на Путин: „Благодаря за Вашето доверие. Мисля, че най-важната задача на администрацията е да подкрепя вашите действия като държавен глава по отношения проекто законодателството и контрола върху това как се прилагат Вашите инструкции“.

Путин заяви по телевизията днес, че Иванов е помолил да бъде освободен от поста и е препоръчал Вайно за евентуален свой заместник. Това решение предизвика учудване в Москва. Сергей Иванов дълго се считаше за един от най-близките съветници на Путин и, подобно на президента, е бивш кадър на КГБ. Като началник на канцеларията, той беше един от най-силните хора в страната. На срещата между двамата, показана по държавната телевизия и двамата заявиха, че началникът на канцеларията е напуснал по собствено желание.

Въпреки усмивките пред камерите, съмненията остават – особено в навечерието на парламентарните избори. Дали случващото се е част от някаква борба за власт? Никой не може да отговори със сигурност. Скептицизъм предизвика обаче обяснението, че изведнъж човекът, за когото се очакваше да бъде заместник на Путин изведнъж е проявил желанието да се занимава с екология и транспорт. В своето изказване  Иванов каза: „Вярно е, че когато в началото на 2012 г. Ви попитах, в разговор, дали ще ме натоварите на този много сложен пост, дори бих казал – притеснителен пост, аз Ви помолих да го заемам в продължение на 4 години. Е, аз изкарах като шеф на президентската канцелария 4 години и 8 месеца“.

Иванов застана на този пост през декември 2011 г.. Преди това е бил заместник министър-председател и министър на отбраната. Той е члев на Руския съвет за сигурност и бивш офицер от КГБ, подобно на Путин. През втората половина на 90-те години, когато Путин е ръководител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) – наследника на КГБ, Иванов е бил негов заместнник. Когато Путин дойде на власт, той назова Иванов като на един от петимата души, на които има най-голямо доверие. Имаше момент в миналото, когато се считаше, че Иванов ще стане президент на Русия след като Путин приключи втория си президентски мандат, тъй като трети мандат на Путин би бил неконституционен. Този пост обаче, беше зает от друг близък съюзник на Путин – Дмитри Медведев, а самият Путин стана министър председател. Само след три години и половина Путин се завърна на президентския пост.

КОСТАДИН ГРОЗЕВ – Студия Трансмедия


image0 (9K)