Ройтерс сериозно подразни Москва

На 31 януари главният редактор на Ройтерс, Стив Адлър изпрати писмо до служителите си, в което дава насоки как журналистите от агенцията трябва да се справят, отразявайки работата на новия американски президент, Доналд Тръмп. Част от изявлението на Адлър е подразнило Русия, която сега иска обяснение от агенцията.

„Посочвам очевидното, Ройтерс е глобална новинарска организация, която отразява независимо и честно в над 100 държави, включително в много, където медиите не са добре дошли и често са атакувани. Безкрайно горд съм от работата ни в места като Турция, Филипините, Египет, Ирак, Йемен, Тайланд, Китай, Зимбабве и Русия, в които понякога се изправяме през комбинация от цензура, съдебно преследване, откази за визи и дори физически заплахи за журналистите ни“, пише в изявлението.

Думите на главния редактор никак не са се понравили на Москва и затова говорителката на външното министерството, Мария Захарова сметна за нужно да отговори на критиките. По думите й Русия не дели журналистите и никога не са получавани оплаквания от кореспондентите на агенцията.

„Не разделяме журналистите на добри и лоши, не отказваме да издаваме визи, не ги лишаваме от визи или акредитации само защото не харесваме стила им или смятаме, че са тенденциозни“, коментира Захарова, цитирана от ТАСС, и допълни, че очаква обяснение от агенцията.

Говорителката уточни, че не би коментирала въпроса, но съобщението е публикувано на сайта на Ройтерс и се превръща в своеобразен манифест.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)