Ройтерс: Не всеки ден американски президент обявява журналистите за едни от най-непочтените човешки същества

 Главният редактор на информационна агенция „Ройтерс“, Стив Адлър изпрати писмо на 31 януари до хилядите си репортери по света, озаглавено: „Отразяването на Тръмп в стила на Ройтерс“.
„Първите 12 дни от управлението на Тръмп (да, едва толкова са!) бяха паметни са всички – и особено предизвикателство за нас, медиите. Не всеки ден американски президент oбявява журналистите за „едни от най-непочтените човешки същества на планетата“ и главният му стратег нарича медиите „опозиционната партия“. Едва ли е изненадващо, че въздухът е наситен с въпроси и теории за това как да отразяваме новата администрация“, пише Адлър.

„Тогава какъв е отговорът на Ройтерс? Да се противопостави? Да успокоява? Да бойкотира неговите брифинги? Да използваме нашата платформа, за да се обединим подкрепата за медиите? Всички тези идеи витаят и може би са правилни за някои новинарски дейности, но не те дават смисъла на Ройтерс“, продължава главният редактор.

Главният редактор на Ройтерс дава препоръките си в две посоки.
Първата е журналистите да не разчитат толкова на официалната информация и достъп до администрацията, а на свои източници, срещи с граждани, впечатления.
„Официалните канали на информация така или иначе не са чак толкова ценни. Имаме забележително отразяване на събитията в Иран, където никога не сме били официално акредитирани“, посочва Адлър.
Втората ключова насока е репортерите да не влизат в ненужни битки с администрацията и да не изместват фокуса от събитията към собствената си работа.
„Публиката невинаги се вълнува как ние работим и не е нужно да е на наша страна, посочва авторът на писмото. – Това е възможност за нас да практикуваме уменията, които сме научили в много по-тежки за работа места по света и да служи за пример – и следователно да се осигури най-пресните, полезни и осветляващи събитията новини“, категоричен е главният редактор на водещата новинарска агенция.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)