Розоберът наближава! Посетете едно незабравимо място в Старозагорско!

rozi_resizedСкоро започва розоберът на маслодайната роза в Старозагорски регион. Долината на розите се къпе в цвят и аромат. Предлагаме ви една незабравима дестинация в най-хубавия месец на годината.

Етнографски комплекс „Дамасцена“ се намира в Скобелево, Община Павел Баня. Комплексът разполага с малък музей, огромна градина, ресторант, изкуствен водопад и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за Rosa Damascena и за произвежданото от нея масло.

В комплекса има старинна дестилерия, наречена „гюлапана“ която е направена така, както са се правели инсталациите за получаване на розово масло в Розовата долина още преди повече от 340 год. Посетителите на комплекса ще могат да наблюдават демонстрация на процеса на розоварене през целия сезон и ще усетят духа на старата традиция.

[ad id=“225664″]

Damascena1В близост до старата дестилерия, гостите на комплекса могат да разгледат и съвременната работеща дестилерия и да наблюдават процеса на розоварене по време на неговия сезон. Новата инсталация работи също на принципа на водно-парната дестилация, но е изградена от големи съоръжения с по-голяма вместимост и с автоматизирани процеси на работа.

Тук, заедно с производството на розово масло се произвежда и розова вода, което се прави в края на кампанията, когато намалява количеството на розовия цвят.

В ресторанта-градина може да се хапнат традиционния ястия и да се опита гюлова ракия, сред огромно разнообразие от рози.

Източник: Опознай.бг

[ad id=“105258″]


image0 (9K)