„Розите на България“ извиха кръшни хора в Стара Загора

Под мотото „Розите на България” хиляди наши сънародници в над 25 държави по света ще играят българско хоро, за да отбележат 11 май – празника на Светите братя Кирил и Методий.
[ad id=“263680″]
В инициативата на Министерство на образованието и науката, чиято цел е да привлече вниманието към българските азбука, език, култура и традиции, ще се включат 941 училища, детски градини и читалища от всички области в България и над 120 български неделни училища по света. В Казахстан и Япония, където няма български неделни училища в инициативата ще участват българските общности.
[ad id=“225664″]

Учители и ученици от много старозагорски училища се включиха в събитието и извиха кръшни български хора в днешния празничен 11 май.

ПГСАГ „Лубор Байер“ играха под звуците на „Празнична сюита“, изпълнена от Оркестъра за народна музика на БНР, Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и Хор  „Космически гласове“. Точно тази музика звучи по целия свят там, където българският дух е жив, предава се на нашите поколения и запознаваме с нейния магнетизъм и чуждите нации.

В края на тържеството В ПГСАГ към небето полетяха балони в цветовете на националното знаме, а участниците се закичиха с прекрасни български рози – най-обичаният и емблематичен български символ.

Събитието, което ги обедини в радостна емоция, е част от инициативите, посветени на 75-годишния юбилей на Гимназията по строителство в Стара Загора.

Малките възпитаници и учителите на НУ „Димитър Благоев“ също тропнаха хорце в двора на училището.

В инициативата се включиха всички и от Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна княгиня“.

Клубовете по интереси представиха своята работа през годината. На двора беше подредена пищна изложба от картини, бижута, аксесоари и кутии, изработени от клуб „ Малки цветни идеи“,  както и табла с рецепти на немски език от клуб „ За немския с любов“, книжка с позабравени български обичаи- събрани от родолюбците от клуб „ Български традиции“. Любителите на словото от „ Четем и играем“ запознаха публиката с делото на Светите братя и честванията на 11.05 през годините в Стара Загора и региона. Момичета и момчета в народни носии закичиха с рози ( изработени от клуб „Малки цветни идеи“) всички учители и ученици, след това почерпиха гостите по стар български обичай с пита.

Включиха се и много други училища в града на липите.


image0 (9K)