Родителски заблуди за затлъстяването при децата

В последните десетилетия все повече нараства загрижеността на педиатрите поради постоянно нарастващия брой на деца с наднормено тегло. Непрекъснато се търсят и анализират причините, създават се различни програми за справяне с проблема, пише в здравната мрежа CredoWeb д-р Мариана Москова, детски ендокринолог от Добрич.

Резултатите биха били по-добри, ако родителите са по-добре информирани и съдействат на лекарите. В общественото съзнание и медийното пространство съществуват многобройни митове и заблуди за затлъстяването. Ето някои от най-разпространените:

[ad id=“225664″]

Само аз и моето дете сме виновни за теглото му

Благодарение на популярни диети и „гурута“ по правилно хранене много хора смятат, че затлъстяването се развива само при деца и възрастни, които са лакоми или със слаба воля. Заради това схващане хората със затлъстяване не получават нужната им съпричастност и подкрепа.

Пълните децата, а в много случаи и пълните възрастни, невинаги са виновни за състоянието си. Някои страдат от наследствено затлъстяване. Други не могат да направят най-добрия избор на храни поради неправилно възпитание, липса на информация, бедност, дефицит на разнообразни продукти в даден географски район. Трети не могат да определят правилния размер на порциите.

Рискът от наднормено тегло е 4 1/2 пъти по-голям за децата, които прекарват пред тв или компютърния екран повече от 5 часа на ден, в сравнение с тези, които прекарват не повече от 2 часа на ден. През това време малчуганите не само не са физически активни, но и често „похапват“ различни храни. В това отношение родителите могат и трябва да вземат решителни мерки и да променят ситуацията.

[ad id=“263680″]

Проблемът с теглото на детето ми има нужда от бързо решение

Вие и вашето дете може да искате лесно и бързо решение за сваляне на излишните килограми. Истината е, че лесни решения на проблемите с теглото няма. Повечето от най-популярните „бързи решения” могат да бъдат опасни за здравето на вашето дете. Много от „естествените“ хранителни добавки, както и диетите, базирани на почти пълен глад, са рискови, а в някои случаи – потенциално смъртоносни. Консултирайте се с педиатър и детски ендокринолог, които ще ви предложат планове и програми, основани на достоверни научни доказателства.

[ad id=“236993″]

Моето дете „ще израсте“ наднормените килограми в пубертета

Нормално е децата да наддават на тегло през цялото детство и юношество. Някои родители се опитват да убеждават не само себе си и детето си, но и лекарите, че техните деца ще превъзмогнат проблемите с теглото от само себе си. Не разчитайте на това. Истината е, че при вече утвърдени неправилни хранителни навици и ниско ниво на физическа активност по-вероятно е детето да продължи да наддава на тегло, вместо да го намалява.

[ad id=“236999″]

Детето ми е с наднормено тегло, но цялото ни семейство е „с едър кокал“

Често чуваме родителите да казват: „Ние не се притесняваме за теглото на детето ни. Всички в семейството ни са едри, винаги сме били такива“. Задължително е да сравняваме теглото, ръста и индекса на телесната маса на детето с възрастовите норми. Ако те надхвърлят нормата, малчуганът отговаря на определението за деца с наднормено тегло или затлъстяване. Това не бива да се пренебрегва.

[ad id=“237001″]

Често за проблемите с теглото се обвиняват различни метаболитни и хормонални (ендокринни) състояния. Хипотиреоидизмът (дефицит на хормоните на щитовидната жлеза) и други по-рядко срещани генетични и метаболитни нарушения могат да доведат до увеличаване на теглото и до други тежки проблеми като намаляване на слуха, зрителни увреждания, изоставане в умственото развитие и др. Детето трябва да бъде прегледано и изследвано от педиатър и детски ендокринолог, за да се отхвърлят или потвърдят тези възможни причини. 

[ad id=“238430″]

Детето ми трябва да яде повече, за да е здраво

Въз основа на това схващане много родители дават големи порции храна на децата си още в кърмаческа възраст. Няма нищо по-вредно от това. Най-добре е да следвате съветите на педиатъра относно правилния размер на порциите, които да осигуряват растежа и поддържането на средно тегло. 

Уважаеми родители, престанете да се самозаблуждавате. Опитайте се да разберете причините за затлъстяването. Консултирайте се със специалисти педиатри и ендокринолози, вслушайте се в съветите им, въоръжете се с търпение, впрегнете волята и разума си и тогава ще можете да се справите с излишните килограми по-ефективно и трайно.


image0 (9K)