Родители, пазете децата си! Педофили вилнеят в Мрежата

Двама педофили от Дупница са задържани през тази седмица. Това обяви комисар Явор Колев ръководител на отдел „Киберпресътъпления“ в ГДБОП.

[ad id=“225664″]

Единият от тях с фалшив фейсбук профил е примамил 13 момичета на възраст между 11 и 13 години. С няколко от тях е злоупотребявано сексуално. Профилът му е закрит, но при задържането в телефона му е открит нов профил с контакти на деца от всички краища на страната.

Явор Колев участва в обучение на родители за онлайн безопасност. Пред тях той призна, че празноти в законодателството пречат педофилите да се проследяват, след като изтърпят наказанията си.

[ad id=“263680″]

Комисарят даде пример със заловен и осъден през 2004 г. педофил. Той изтърпял наказанието си, а скоро случайно се разбрало, че държи детски парти-клуб.

В тази връзка той настоя за създаването на регистър на педофилите, защото по думите му те в момента излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат – органите на реда не знаят къде работят и какво правят.

[ad id=“236993″]

„В България няма регистър на осъдените за педофилия. В други държави, когато един такъв човек се премести, той информира съответните полицейски органи и се знае къде е и с какво се занимава. Няма достъп до деца, няма право да доближава деца, няма право да се занимава с деца“, обясни комисарят.

„Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца”, съобщи началникът на отдел  „Киберпрестъпления“. Той обясни, че вече педофилите не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца. Затова и родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване.

[ad id=“236999″]

Колев предупреди, че педофилите обикновено са в детските платформи: „Това, че детето ви е в jivotno.com или в някаква друга игра, не значи, че там няма педофили. Напротив. Те са там. Педофилите няма да ги намерите в порносайтовете“. Затова Явор Колев съветва родителите да се интересуват какво правят децата им.


image0 (9K)