Родителите трябва да съобщят максимално рано на децата си истината, ако са осиновени

 Това е най-коментираният законопроект на правителствотото, обявила в Пазарджик правосъдният министър Екатерина Захариева. Тя бе в града, където се провел информационен ден за осиновяването, организиран от Алианса за социално развитие, съобщиха от пресслужбата на ведомството. Захариева заявила, че имало и противоположни мнения и заради това е важна проведената днес в Пазарджик разяснителна кампания.

Очаквано текстът, който е предизвикал най-много дебати е този, който препоръчва родителите да кажат на децата си колкото се може по-рано, че са осиновени. „Това се прави отдавна у нас и практиката отдавна е изпреварила законодателните изменения. Децата не бива да научават случайно, че са осиновени – например от свой съученик“, коментирала Захариева. „Стараем се въобще да не съществува тайна на осиновяването. Нашите деца от съвсем малки разглеждат снимките от живота си преди новото семейство. Обясняваме им по детски и постоянно. За нас осиновяването е раждане през душата, а не през тялото“, заявила на свой ред Желязка Иванова от Българската асоциация „Осиновени и осиновители“.

В държавите от Европейския съюз отдавна съществуват различни форми на разкриване на тайната на осиновяването на децата. У нас се предвижда това да става с подкрепата на психолози и социални работници, които да помогнат на родителите да намерят най-правилния начин да съобщят този факт. И в момента неправителствени организации организират такива обучения, съобщават още от министерството на правосъдието. И дават пример – Алиансът за социално развитие в Пазарджик е помогнал 37 семейства да бъдат обучени за осиновители и приемни родители. В града е създадена и група за взаимопомощ и подкрепа, в която родителите да споделят опит в решаването на различни проблеми. Осиновители от Пазарджик споделили как в най-ранна детска възраст са успели да съобщят на децата си, че имат други биологични родители, без да им причинят стрес или психологически дискомфорт.

Захариева е представила проекта за промени в Семейния кодекс пред десетки осиновители от Пазарджик. „Много бе дискутирано дали трябва да се дадат имената и контактите на биологичните родители, когато те не са съгласни на това. Без изричното писмено съгласие на биологичното семейство, то няма да бъде разкривано, защото съществува риск детето да бъде отхвърлено втори път – то да разбере кои са родителите му и да ги потърси, но те да не поискат да се срещнат с него“, заявила още Захариева. Интересът на детето ще е водещ и когато биологичните родители поискат разкриването на тайната – осиновеният ще прецени дали иска да се види с тях. „Практиката показва, че обикновено децата искат да се запознаят с биологичните си родители“, посочила министърката.

Източник – Правен свят


image0 (9K)