Родителите на дете, починало от левкемия осъдиха повторно МЗ и НЗОК

Родителите на 5-годишно дете от Русе, починало от левкемия след отказано финансиране за лечение в чужбина, осъдиха повторно Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за общо 100 000 лева.

Решението на състав на административния съд в Пловдив отпреди дни е второ, след като през 2016 година Върховният административен съд (ВАС) отмени първото поради нередовности в исковата молба и върна делото за повторно разглеждане в Пловдив от друг състав на същия съд.
Делото, което родителите на малката Габриела Йорданова – Петър и Росица, заведоха дело срещу МЗ и НЗОК – като правоприемник на Фонда за лечение на деца, който пък частично наследи дейността на център „Фонд за трансплантации“ – по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация.
Габи умира на 3 септември 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Детето все пак заминава в чужбина, но благодарение на даренията на стотици българи. Заради чиновническия отказ за финансиране обаче, момиченцето отива твърде късно и лекарите там не успяват да го спасят.
Мотивът за отказа за държавно финансиране на лечението е, че Габи има по-голяма сестра и между двете деца има пълна съвместимост, така че трансплантацията може да се направи и в България. В същото време обаче от фонда дават пари на две други болни деца за лечение в чужбина, въпреки че случаите им са аналогични.
След смъртта на детето родителите завеждат и дело за дискриминация, което печелят.
По време на второто дело в Пловдив е разпитана бабата на Габи. Тя разказва, че когато внучка й е на годинка и половина се разболява от остра лимфобластна левкемия. Подложена е на химиотерапия, но през 2011 г. получава рецидив. Бабата се грижела за по-голямата сестра на Габи, докато майката била в болница с по-малкото дете, а бащата непрекъснато карал такси, за да изкара пари. Според бабата мъките на родителите да гледат как гасне детето им и да не могат да му помогнат са били огромни.
След смъртта на Габи се разболял и баща й, който дори изпаднал в кома.
Решението на Административния съд в Пловдив обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС, съобщава dnes.dir.bg 


image0 (9K)