Роден и отрасъл в България, но не получава гражданство – вижте защо:

Редакцията публикува отворено писмо на наше момче, което вече 20 години живее в България, но не получава гражданство, защото родителите му са влезли нелегално:

Здравейте, казвам се Тодор Мелконян. Роден съм в гр. Варна през 1997 г. Обръщам се към всички вас с молба за съдействие. През целия си живот съм учил и живял в България. По акт за раждане съм арменец, въпреки че съм роден в България. Водя се арменски гражданин, само защото моите родители са арменци. От 10 годишен тренирам класическа борба, като за цялото това време съм спечелил редица медали. През 2016 г. кандидатствах за българско гражданоство по спортни заслуги с подкрепата на спортния министър Красен Кралев. Беше ми отказано след проверка на ДАНС и решение, че съм влязъл и пребивавал нелегално.

Тъй като дойде моментът да бъда депортиран в Армения -държава, която ми е чужда, в която има военен конфликт, а аз трябва да изкарам две годишна военна служба при положение, че аз дори не знам арменски език.

За 21 години в България разбрах, че това да си роден и израстнал тук не е достатъчно да бъдеш Българин, според законите на Република България.

За съжаление съм бил свидетел как много чужденци, без значение от етнос, религия, цвят на кожа и т.н. идват и живеят в България не повече от три месеца, след което безпроблемно взимат гражданство или статут на бежанци.

Разбирам, че в момента това са законите на държавата, но ако за мен не може да се направят законодателни промени, то поне за други българи с моята съдба да бъдат направени.

Жалко е, че има геноцид над българи като мен в България.


image0 (9K)