Рияд пусна на свобода един от най-богатите хора в света, бе арестуван за корупция

Саудитските власти пуснаха на свобода един от най-богатите хора в света – милиардера принц Алуалид бин Талал, два месеца, след като беше задържан в рамките на мащабната антикорупционна операция сред елита в страната.

[ad id=“263680″]

Според държавни представители в събота принцът е постигнал споразумение с правителството, съобщава вестник Wall Street Journal. Рияд дава възможност на обвинените в корупция да получат обратно свободата си в замяна на парична компенсация на базата на предполагаемите вреди, нанесени на държавата, предаде „Инвестор“.

Към момента не е известно каква сделка е сключил принц Алуалид, знае се само, че той ще остане начело на своята компания Kingdom Holding Co., която е и един от най-големите конгломерати в страната. Той е инвеститор и в множество проекти по целия свят, включително притежава големи дялове в Тwitter Inc. и в хотелската верига Four Seasons.

Неизвестен остава статутът на неговите инвестиции, както и на останалата част от състоянието му в размер на 17 млрд. долара.

Според източници на Wall Street Journal властите са поискали от принца най-малко 6 млрд. долара – една от най-големите суми до момента.

[ad id=“236480″]

Алуалид е един от десетките представители на държавната власт, кралското семейство и бизнеса в страната, които в началото на ноември бяха арестувани и задържани в хотел Ritz-Carlton в Рияд по обвинения в корупция, въпреки че според анализатори става въпрос за опит за консолидиране на властта на принц Мохамед бин Салман, инициатор на операцията.

[ad id=“218548″]

Според саудитските власти до този момент са събрани близо 100 млрд. долара от над 200 души, които са се съгласили да сключат сделки с Рияд. По-рано миналата седмица от прокуратурата в страната съобщиха, че имат намерение да повдигнат обвинения срещу 95 души, които все още са задържани в Ritz-Carlton и отказват да платят исканите им средства.

Част от задържаните дори са били преместени от хотела в затвора „Ал Хайер“ в саудитската столица.

 


image0 (9K)