Ритонът на Божков не бил изчезнал. Около НИМ било опасано с камери, имало и жива охрана

Ритонът на Божков не е изчезнал. Всичко е опасано с камери, има жива охрана, практически е невъзможно нещо да изчезне, заяви министърът на културата Боил Банов в ефира на БНТ.

„Нито един предмет от иззетата колекцията на Васил Божков не е изчезнал от Националния исторически музей“, подчерта министърът на културата Боил Банов.

Думите му са по повод твърденията на хазартния бизнесмен, че един от ритоните, който е негова собственост, е пуснат за продажба.

„Няма как технически да изчезне, защото всичко е опасано с камери, жива охрана. Няма хипотеза, в която това да се случи. Всичко, което е пренесено там, стои“, обясни министърът пред БНТ.

Той определи действията на Божков като „провокация“. „Тя Русия си прави провокации с нас, че няма едно физическо лице ли?“, отбеляза Банов.

По-рано в интервюто той коментира изложбата прeд вхoдa нa Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия, пocвeтeнa нa 24 мaй. На нея Кирил и Методий бяха описани така: „Рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Според Банов това е „глупав ход“ на руската държава.

„Това е сериозна държава, голяма империя, правят някакви анализи. В нащата страна има много русофили. Няма по-глупав вход да опиташ да приватизираш на българите 24 май. Това води до естествен неприязън“, каза министърът. Такива евтини политически провокации не се борят с шум, а с наука. Мисля, че българската държава е показала, че има волята да опази своята култура. Българската култура е нещо, което обединява нацията, обединява духа на хората, независимо от техните политически предпочитания“, категоричен бе Боил Банов.

Според него България се е държала достойно в този скандал. „Такива евтини политически провокации се борят не с шум, а с наука. Аз лично винаги съм много плах, когато говорим за международни отношения“, добави Банов.

Банов каза, че и преди няколко години е имало подобна ситуацията, когато президентът Владимир Путин заяви, че 24 май е ден на славянската писменост, която дошла от македонската земя.

Министърът очаква, че в Русия анализират, че подобни провокации дават негативен резултат.

Театрите на практика са отворени, за зрителя всичко е безопасно, каза по повод на смекчаването на противоепидемичните мерки министър Банов.

„Театрите са абсолютно безопасни за зрителите – с 30% капацитет, те са с гръб един към друг, спазват се коридорите за движение. Опасността е за здравето на артистите“, бяха думите на министър Боил Банов.

По повод справянето на културата с последиците от коронавируса, той изрази надежда, че ситуацията ще се подобри.

„Всяка среща със зрителя за артистите е импулс да работят още повече“, каза още Банов. Трябва да гледаме оптимистично и скоро очаквам поне събитията навън да бъдат отворени за 100% зрители, добави министърът.


image0 (9K)