Рискът от внезапната детска смърт намалява с 50%, ако бебето спи при родителите

Новородените трябва да спят в спалнята на родителите си в креватче, за да бъде намален до минимум рискът от смъртност по време на сън, като например от синдрома на внезапната бебешка смърт. Това сочат новите препоръки на Американската академия по педиатрия (American Academy of Pediatrics – AAP), цитирани от АФП.

Тази практика трябва да се спазва най-малко през първите шест месеца след раждането, а дори и до едногодишна възраст, се казва в съобщението на медицинската асоциация, като подчертава, че щом детето спи в една стая с родителите си се намалява до 50% рискът от внезапна смърт.

Докладът е представен в понеделник по време на годишната конференция на асоциацията, който се провежда в Сан Франциско (Калифорния). Изследването е публикувано онлайн в медицинското списание Pediatrics. Това е първата актуализация на препоръките на ААП от 2011 г. насам, направени с цел да се създаде по-сигурна среда за сън на кърмачетата. Водещ автор на препоръките е Рейчъл Мун.

Около 3500 деца умират всяка година в Съединените щати в съня си заради синдрома на внезапната детска смърт или от инцидентно задушаване. Смъртността при новородените започна да намалява през 90-те години на XX век след старта на национална кампания за подобряване на безопасността на съня им, но след това се задържа на постоянно равнище.

Докладът на AAP препоръчва бебетата да бъдат слагани да спят по гръб върху твърда повърхност в креватчето, загънати в добре премерена завивка като се избягват одеяла, възглавници или плюшени играчки, които могат да го задушат или да го поставят в условията на прегряване.

Децата са изложени на най-голям риск от внезапна смърт между първия и четвъртия месец, но новите изследвания показват, че завивките, възглавниците или другите меки елементи са опасни за бебета и след четиримесечна възраст. Проучванията показват също, че слагането на бебетата да спят по гръб е свалило броя на починали от синдрома с 53% между 1992 и 2001 година.

Освен това американските педиатри посочват отново важността на физическия контакт между майката и новороденото веднага след раждането, независимо от начина на раждане. Бебетата са по-щастливи, ако телесната им температура е по–стабилна и нормална, като същото се отнася и за сърдечния ритъм. Контактът с кожата на майка предава на детето същите бактерии, което е важно за развитието на имунната му система. Физическият контакт с майката и кърменето от гръд са важни за профилактиката на алергии, подчертават от AAP. Кърменето на бебето също увеличава защитата срещу синдрома на внезапната детска смърт. /АФП


image0 (9K)