Рискове за Амал Клуни

Британската адвокатка Амал Клуни, съпруга на Джордж Клуни, поиска лидерите на „Ислямска държава“ да бъдат съдени в Международния наказателен съд за геноцид в интервю за Ен Би Си.

Амал Клуни говори заедно с 23-годишната язидка Надя Мурад, пленена от ИД през 2014 г., но успяла да избяга от похитителите си. Младата жена, която миналата година бе обявена за посланик на добра воля на ООН, разказа, че е била изнасилвана, докато е държана в плен.

Мъчително е човек да слуша разказите на момичета на 11 и на 12 години, които споделят какво са преживели. А ние все още не можем да направим нищо, заяви Клуни, която ще защитава язидките в съда.

ИД промива мозъците на хората и аз мисля, че един от начините да се предприемат действия срещу тях, е като се извадят наяве бруталността и корумпираността им. Отчасти можем да го направим и чрез процеси срещу тях, каза Амал Клуни. Тя добави, че обсъдила въпроса с Джордж Клуни и че темата е свързана с известни рискове за нея.
По данни на ООН ИД е похитила, изнасилила и поробила хиляди язидки от Ирак. От 2014 г. 7000 жени и момичета, повечето от които язидки, са били поробени от ИД, сочат още данните. Смята се, че ИД понастоящем държи в ръцете си 3500 секс робини, уточнява бТВ.

offnews.bg


image0 (9K)