На рибните пазари почти няма пресен улов на морска риба

Сезонната черноморска риба почти липсва на рибните пазари в Бургас. Причината е много слаб улов, твърдят търговци.

[ad id=“225664″]

Търговците предлагат предимно средиземноморска и замразена риба. На рибната борса „Краснодар“ обаче са категорични, че появилите се напоследък твърдения, че рибата се размразява и се продава за българска и прясно уловена са спекулации.

На пазарите липсват дори традиционните за това време паламуд и чернокоп, установи репортерска проверка на БТА.

Оказва се, че е трудно да намериш прясна риба в Бургас. Толкова празно море не е имало – паламудът, чернокопът, сафридът, с които пълнехме мрежи по това време миналата година, сякаш се изпариха. Мрежите са ни празни, обясняват бургаски рибари.

Те казват, че миналата зима морето е „вряло“ от паламуд. Рибарите от Ахтопол, Царево, Несебър, Созопол, Приморско, Поморие и Бургас се надпреварвали кой ще улови повече от този вид риба. Тази година дори чернокопът, чийто сезон е сега бил рядкост. Уловът е почти нищожен и много дребен, казват рибари. Те не могат да си обяснят причината поради която рибата е изчезнала.

Ако излезе чернокопът трудно се харчи, защото е изключително дребен, казват търговци. На щандовете може да се намери замразен паламуд на по 8.00-9.00 лева.

На Никулден на борсата „Велека“ има шаран в изобилие срещу 5.00 лева килограма, живият е 6.00 лева. Продавачи коментира, че е намалял интересът към шарана. Традицията да се приготвя шаран се спазвала от все по-малко хора. Придържали се към традицията предимно именниците.

[ad id=“263680″]

Пет лева е толстолобът, таранката е с левче по-евтина. Има също попчета по 6.00 лева, барбун и меджид – 4.00 лева, вносният зарган и гръцкия сафрид са по 8.00 лева, ципурата – 13.00 лева. Най евтина е цацата – 1.50 лева за килограм. Тя е и „царицата“ на пазара, твърдят продавачите.

Който хване скумрия, я взимал за собствена консумация, защото в мрежите били само 3-4 бройки. Затова и не достигала до борсата.

Няма по-хубава риба от прясната. Ако няма пресен улов, по-добре купете замразен.


image0 (9K)