Рибари протестираха заради забрана за улова на мида

Готвената дългосрочна забрана за улов на бяла мида изкара днес рибари и бизнесмени от бранша на протест. Над 100 души се събраха пред сградата на ИАРА в Бургас. Според тях, рестриикциите, които се готвят с проектозаповед на министъра на земеделието и храните, са немислими и ще доведат до загуба редица фирми и заети в сектора хора.

[ad id=“236999″]

От асоциацията БГ ФИШ подчертаха, че също са предлагали забрана за улова на бяла мида – два пъти годишно, по 30 дни, в периодите на пролетното и есенното размножаване. Тази мида не е защитен вид у нас, но са необходими регулации за добива й, посочи Йордан Господинов, председател на асоциацията. Трябва да се забрани улова на малките миди, поясни той.

Сред исканията на протестиращите е и промяна в Закона за рибарстото и аквакултурите, които да регламентират уреди за улов на дънни обитатели, които са разрешени в ЕС.

[ad id=“226585″]

Рибарите настояват и когато се изготвят режимите за зоните в Натура 2000, да се консултират с тях, защото има опасения, че на места изцяло ще бъде забранен уловът.

Протестиращите заявиха, че са готови да блокират пътища, ако исканията им не бъдат приети. С тях се срещна и началника на ИАРА, Галин Николов, който заяви подкрепа, но поясни, че заповедта е на министерството и, ако влезе в сила, той е длъжен да се съобрази с нея.

Източник: OFFNews


image0 (9K)