РЗИ – Стара Загора: От 116 изследвани проби за COVID-19 са установени 11 положителни

На 12.08.2020 г.към 00:00 часа от общо 116 изследвани проби по метода PCR, на територията на област Стара Загора са установени 11 положителни за новия коронавирус лица, от които 8 са със симптоми. Няма хоспитализирани. Отчита се епидемиологична връзка единствено между две лица, които са имали контакт в домашни условия. Не са установени положителни проби на хора до 18-годишна възраст.
Към 15:00 часа на 11.08.2020 г. са хоспитализирани 16 пациенти от област Стара Загора с доказана инфекция COVID-19 в Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД – Стара Загора. В интензивно отделение е хоспитализиран един пациент.
РЗИ – Стара Загора акцентира вниманието си върху социалните домове в областта. През изтеклата седмица и в началото на тази седмица са изследвани с бързи тестове настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора. При установен един положителен резултат е направен контролен PCR тест, който е с отрицателен резултат.
През изминалата седмица при изследване на дете, контактно на лице с положителен резултат в семейството, по метода PCR се установява, че и то е с положителен резултат за новия коронавирус. Детето посещава ведомствено детско заведение към Министерството на отбраната. Съобразно компетенциите на РЗИ са издадени предписания за поставяне под карантина на 23 контактни лица в детското заведение.
Експертният съвет по епидемиология към РЗИ – Стара Загора споделя становището на Националния оперативен щаб и счита, че област Стара Загора е в дифузна фаза на разпространение на коронавирусната инфекция. Под карантина към 0:00 часа на 12.08.2020 г. са 343 лица на територията на областта. Общият им брой от началото на епидемията е 9150. Общият брой на положителните случаи за област Стара Загора е 318.


image0 (9K)