РЗИ: Какво се случва с грипа в Стара Загора

Бюлетин на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора за заболеваемостта през изминалата седмица 3-та седмица на 2019 г.,  14.01.- 20.01.

Припомняме, че на 14 януари беше обявена грипна епидемия в област Стара Загора. Първоначално за учениците дадоха 3-дневна ваканция, с цел да се сведат до минимум контактите между подрастващите. Увеличиха ваканцията с още 2 дена, като учебните занятия се предвижда да започнат в сряда – 23 януари.

В РЗИ са регистрирани общо 423 случая на ОРЗ, при 361 за предходната седмица.
Заболеваемост – 310,32/000
Регистрирани са общо 29 случая на заразни заболявания, при 36 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:
– Варицела – 23 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък, гр.Гълъбово, с.Зимница, с.Найденово, с.Тъжа. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+1/.
– Скарлатина – 2 случая от гр.Стара Загора. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+2/.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:
– Ентероколит – 1 случай от гр.Стара Загора. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /0/.
– Ротавирусен гастроентероколит – 2 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък. По категория случаите са класифицирани като потвърдени. Отклонение от предходната седмица /-7/.

От групата на вирусните хепатити регистрираните случаи са следните:
– Вирусен хепатит – 1 случай от с.Шипка. По категория случаят е класифициран като вероятен. Отклонение от предходната седмица /0/.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

 


image0 (9K)