Решението в Брюксел: ЕС затворен за икономически мигранти

Най-после надделя общият разум – мъдростта и отговоронсотта, егоизма остана назад. Европейските лидерите успяха да начертаят ясен план по темата миграция, който България отдавна е предлагала. Нека не се подценяваме, това са наистина са не малки успехи. Това заяви в студиото на Нова ТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева, пише dnesplus.bg

[ad id=“225664″]

Мигрантите е разделяща тема и в ЕС няма да постигнем напредък за бъдещето – как да се реформираме, да бъдем по-конкурентни, ако не се затвори тази тема. Така че новината за постигнатото споразумение за мигрантите е добра новина. Това, което се случи по българското председателство бе да се сближат позициите по тази тема. Трябва да спрем притока на незаконна миграция, като защитим външните граници на ЕС. 8 държави са въвели граници и контрол вътре в Шенгенското простраство, което е погрешно. Освен това лидерите решиха до 2020 Фронтекст да стане гранична полиция на всяка външна граница. Борисов настоя да се затворят външните граници и това на практика се реши снощи в Брюксел – затворя се Европа за икономически мигранти. По този начин ще бъде спрян трафика на хора. Няма как ЕС да отвори вратите си за всички икономически мигранти. Ще има и центрове за мигрантите извън страните членки на ЕС, от където да бъдат връщани в родината си, когато се преодолеят конфликтите, коментира Захариева.

[ad id=“238430″]
Вицепремиерът подчерта, че България е получила положителна оценка за европредседателството, като се изтъква и приноса на страната ни за намиране на решение на бежанския проблем и мигрантите. Освен това успех на европредседателството е и заключението по темата по разширяване на ЕС. Въпреки голямото притеснение, България успя да постигне съгласие на 28 членки на ЕС – да ги убедим, че интегрирането на Западните Балкани е добре за целия ЕС.
Министър Захариева заяви, че сме изцяло готови за ЕРМ-2. Считаме, че сме изпълнили критериите за чакалнята на еврозоната.

Що се отнася до Шенген – от 2011 година ЕП подчертава многократно, че България е готова за Шенген. Макрон каза, че трябва да реформираме Шенген и тогава България да стане член. Но и това има връзка с бежанците, обобщи Екатерина Захариева.


image0 (9K)