Решаващи извънредни избори във Великобритания

Днес британците гласуват в извънредни общи избори. До тях се стигна след сериозна парламентарна криза, в резултат на което премиерът Борис Джонсън не успя да прокара своята стратегия за Брекзит.

Тези избори не просто ще определят кой ще ръководи страната през следващите четири години, а и бъдещето на Обединеното кралство, останало на кръстопът след референдума за Брекзит преди три и половина години. Гласоподавателите трябва да изберат 650 депутати в Камарата на общините.

Последните проучвания показват, че Консервативната партия ще спечели вота с малко мнозинство. Ако успее да състави стабилно правителство, то евентуално би могло да прокара в парламента сделката за Брекзит на Борис Джонсън. Тогава Великобритания вероятно ще излезе от Европейския съюз на 31 януари 2020-а година. Практиката през последните години обаче показа, че на прогнози много не може да се вярва. Няма и яснота за кого ще гласуват избирателите, които още се колебаят. Така че може да се стигне и до „висящ парламент“. При това положение консерваторите трудно ще намерят коалиционен партньор.

Избирателните секции отвориха врати в 9 часа сутринта българско време и ще затворят в полунощ. Това са първите парламентарни избори от 1923 година насам в Обединеното кралство, които се провеждат през декември.


image0 (9K)