Рецидивист, последно пуснат от Старозагорския затвор, „заякна“ зад решетките и с ръце започна да отваря метални врати

Рецидивист, последно пуснат от Старозагорския затвор през април 2014 г., „заякна“ зад решетките и с ръце започна да отваря метални врати.

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  Борислав Й., на 42 г., привлечен като обвиняем за това, че в условията на повторност, в немаловажен случай в гр.Казанлък, от гараж в частен дом е отнел чужд движима вещ- мотопед, без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да го присвои– престъпление по чл.195 ал.1 т.7,  вр.с чл.194 ал.1 вр. с чл.28 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 5 срещу 6 юни 2017 г., в гр. Казанлък, обвиняемият Борислав Й. прескочил оградата на имота на С. Д. и отнел мотопед от незаключен гараж в двора. Събрани са данни, че обвиняемият Борислав Й. е извършител на още две кражби на велосипеди от метални гаражни клетки в гр. Казанлък.  За да проникне в гаражите, той е дърпал с ръце вратите им, като чрез деформирането им е успявал да ги отвори. След извършване на престъпните отнемания е продавал вещите за различни суми на свои познати.

Под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък до момента са извършени огледи на местопроизшествие, разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, обвиняемото лице е привлечено към наказателна отговорност и производството ще приключи в най-кратки срокове.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е многократно осъждан за извършени престъпления против собствеността – кражби. Настоящото престъпление е тежко умишлено, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 1 до 10 години. Обвиняемият е освободен на 30 април 2014 г. от Затвора- Стара Загора, след изтърпяване на  наказание „лишаване от свобода“ при „строг“ режим. След освобождаване от местата за изтърпяване на наказание е извършил настоящото престъпление, което обосновава извода, че съществува реална опасност да извърши и друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.

 


image0 (9K)