Рецепти от природата за боядисване на коса

Къна

Незаслужено забравената през последните години къна прикрива перфектно белите коси, прави косата лъскава и обемна. За да бъде косата кафеникаво-червеникава, в къната се добавя 1 супена лъжица смляно кафе. Къната се залива с топла вода и се нанася върху косата възможно по-бързо. След това косата се завива с найлон и отгоре – с кърпа. Къната остава върху косата около три часа. Косата трудно се измива от къна, трябва много добре да се изплакне на течаща вода.

[ad id=“225664″]

Лук
Коренът от ревен превръща кафявата коса в кестенява, а русата – в рижава. Двеста грама корен от ревен се заливат с половин литър бяло вино и се варят на бавен огън, докато една трета от сместа не се изпари. Охлажда се, добавя се половин чаена лъжичка сода и се нанася върху косата. След половин час се измива.

[ad id=“263680″]

Обелките от стар лук превръщат естествено русата коса в златисто-кестенява с червеникав оттенък. Освен с цвят обелките от лук даряват косата и с копринена мекота. Тъмната коса също може да бъде третирана с обелки от лук – тя не променя цвета си, но той става по-наситен.

Боята от обелки от стар лук се приготвя, като две шепи обелки се заливат с вода така, че да е два пръста над тях. Варят се 20 минути на бавен огън и се оставят да изстинат малко на топло място. Този лучен компрес се слага на главата и се оставя за час и половина. След това косата само се изплаква.

[ad id=“236993″]

Орехова шума

Ореховата шума са перфектно средство за боядисване на белите коси в кестенов цвят. Ореховата шума се вари десет минути на бавен огън, като водата само леко трябва да покрива листата. Измитата и все още влажна коса се напоява с прецедената отвара, увива се с дебела хавлиена кърпа и след четири часа се суши. За да бъде цветът устойчив, при всяко миене на косата тя се изплаква с малко от прецедена отвара от орехова шума.

[ad id=“236999″]

Мед
Тъмно русата коса може да стане по-светла, ако редовно я третирате с медена маска. Измитата коса се изплаква с разтвор на сода – 1 чаена лъжичка на един литър. Върху влажната коса се нанася мед и косата се връзва с тънка кърпа. Неприятното е, че маската трябва да се остави върху главата не по-малко от осем часа. Тази маска изсветлява тъмно русата коса и я дарява с мекота и сила.

[ad id=“237001″]

Лайка

Изплакването на косата с отвара от лайка превръща тъмно русата коса в светла, а кестенявата се озарява от златисти косъмчета, които създават преливащ се цвят. Шест супени лъжици лайка се слагат в 1 литър вода и се оставят да врят около десет минути на бавен огън. Оставя се да изстине, прецежда се и с тази отвара се изплаква косата през ден. Добре е след това да изсъхне на слънце.

Източник: ezine.bg


image0 (9K)