Рехабилитират язовир „Студена“

Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписа договор за рехабилитация на язовир „Студена“ на територията на област Перник. Ремонтът се финансира по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“ от Световната банка и държавния бюджет.

Изкуственият водоем захранва над 100 000 души – потребители на питейна вода, както и сериозна част от промишлеността на областта. Основен ремонт на язовира не е правен от неговото изграждане преди 61 години. За да не се спре водоподаването на цялата област, по-голямата част от работите по рехабилитация на язовира ще бъдат извършвани от водолази и специализирани екипи, без намаляване на обема или източване на язовира. 24 месеца е срокът за рехабилитацията му, като през това време ще бъде извършена и рехабилитация на пречиствателната станция за питейни води на област Перник.

Проект за „Развитие на общинската инфраструктура“ има 3 компонента – единият включва 51 мастърплана за водните територии, като част от водната реформа и като нейна основа. Вторият компонент е проектирането и надзора на строителството и рехабилитацията на язовирите. Основният компонент, който се реализира е строителството и рехабилитацията на няколко язовира.

Миналата година е започната работа по язовир“Пловдивци“ и се очаква през 2017 година да започне завиряване, с което ще се захрани цялата територия на Рудозем и прилежащите населени места.

Сключен договорът и за язовир „Луда Яна“ на територията на община Панагюрище. Над 45 хиляди души ще бъдат водоснабдявани благодарение на изграждането на язовира. Очаква се до края на месеца да започне реалното строителство, което е с краен срок по договор 900 дни.


image0 (9K)