Реформа в ТЕЛК ще е готова до края на годината

Зорница Русинова, министърът на труда и социалната политика, заяви, че до края на годината, съвместно с министър Москов, ще са готови със законодателен пакет за реформа в трудовоекспертните лекарски комисии -ТЕЛК.

Тя посочи, че в момента работна група от двете министерства подготвя законодателните предложения за промени в системата. Реформата е тежка и трудна за нас, има големи очаквания да подобрим контрола в лекарската експертиза, и най-вече да има детайлна преценка доколко човек след като му е направена медицинската експертиза, има възможност за допълнителна рехабилитация и трудова реализация, заяви Русинова.

По думите й се подготвя социален пакет, който включва мерки за мотивация, професионална квалификация в помощ на реализирането на пазара на труда на хората с увреждания.

Русинова коментира, че с промяната на контрола върху решенията на ТЕЛК ще намалее броят на фалшивите инвалидни решения, които водят и до ръст на инвалидните пенсии.

Предвижда се по-активно участие на службите по трудова медицина и по-добро насочване на хората, които имат желание да работят към реалния трудов пазар. “Това означава и повече работа с работодателите, защото много често българският бизнес не е склонен да наема хора с увреждания“, посочи тя.

Според Русинова обаче най-важното е подпомагането на хората с увреждания в рехабилитацията, квалификацията, трудовото и личностното реализиране.


image0 (9K)