Реформаторският блок призовава Радев да декларира, че стои зад европейските ценности и върховенството на закона

Реформаторският блок внесе декларация в парламента срещу все още невстъпилия в длъжност президент, Румен Радев. Декларацията е насочена срещу генерал Радев, който с последното си интервю пред френска медия поставял националната ни сигурност в риск заради позицията си за Крим.
„Призоваваме Румен Радев да декларира ясно и отчетливо, че седи зад европейските ценности и върховенството на закона“, каза съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.
Според него присъединяването на страната към ЕС е един от най-важните и консенсусни исторически избори на българските граждани.
„Смятаме за недопустимо новоизбраният президент Румен Радев да застава зад анексията на Крим“, каза Калин Янакиев от ДСБ.
Найден Зеленогорски изрази надежда, че Радев ще бъде президент на всички български граждани, че ще работи върху стратегията за антикорупция, която от Блока подкрепят.

Декларацията

Само преди няколко дни отбелязахме 10-годишнинанта от присъединяването на България към Европейския съюз – един от най- важните и най-коненсусни исторически избори на българските граждани

Във все по сложната и напрегната международна обстановка в България предстои встъпването в длъжност на нов държавен глава и предсрочни парламентарни избори. Въпреки, че страната ни е парламентарна република, в следващите месеци цялата отговорност за управлението ще лежи върху плещите на новоизбрания президент. Поради тази причина 43-то НС смята за своя отговорнoст и задължение да декларира категоричната евроатлантическа ориентация на нашата държава и се обявява срещу всякакви опити този безалтернативен цивилизационен избор на българите да бъде подлаган на съмнение.

Депутатите от 43-то НС сме разтревожени от неуместните изявления на г-н Румен Радев пред чужди медии, в които се намеква за ревизия на евроатлантическата принадлежност на България и се прокарват внушения за алтернативни позиции. Призоваваме новия държавен глава да се отнася с уважение към избора на българските граждани, да спазва конституцията и да не се поставя стабилността на обществото и националната сигурност в риск заради чужди международни интереси.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)