Реставрираха напълно BMW-то на Елвис Пресли

Младият войник Елвис Пресли купува бяло BMW 507 в Германия през 1958 година

След приключване на военната си служба взема колата със себе си в Щатите. След това автомобилът преминава през няколко собственика, а преди две години пристига в музея на марката в Мюнхен и то в меко казано окаян вид.
Автомобилът е произведен през 1957 г. и преди 21-годишният Елвис да грабне ключовете, същата кола е обикаляла по различни изложения в Европа. През 1960 г. Пресли я транспортира до САЩ, но малко по-късно я продава. Новият й собственик прави немислимото за феновете на баварската марка – вади оригиналния мотор и го сменя с такъв от Chevrolet, което налага и орязване на рамата. По-късно колата става собственост на колекционера на BMW Джак Кастор, който с помощта на журнаслиста Джаки Журе разкрива историята й.
Когато се озовава в Мюнхен, 507-цата на Елвис няма двигател или трансмисия, изядена е от ръжда, а боята няма нищо общо с оригиналната такава – вече е червена. Интериорът е сериозно пострадал, а задият мост е заменен с неоригинален. С други думи пред BMW се открива доста работа и те се нагърбват със задачата да възстановят колата до безупречно състояние.
Екип от BMW Classic Group разглобява автомобила и малко по малко го кара да изглежда точно така, както заслужава. Специалистите възстановяват кожената тапицерия, ръководейки се от снимки. Новите дръжки на вратите и ръчките за прозорците са продукт на 3D принтиране, а 3,2-литровият V8 двигател е идентичен с оригиналният такъв. Не на последно място автомобилът възвръща белия си цвят.
Реставрираният автомобил ще дебютира в пълния си блясък на конкурса за елегантност в Пебъл Бийч, Калифорния, но ще е по-лесно да го разгледате в галерията със снимки. auto.offnews.bg


image0 (9K)