Републиканците увериха, че властта в САЩ ще бъде предадена по установения ред

Лидерът на Сената и републиканец Мич Маконъл увери, че властта в страната ще бъде предаде по установения ред, след като президентът Донълд Тръмп отказа да го потвърди

Победителят в президентските избори на 3 ноември ще поеме поста в Белия дом, а предаването на властта ще се случи по обичайния ред. Това заявиха част от лидерите на Републиканската партия в четвъртък. Те направиха изказванията си след като преди два дни настоящият държавен глава Доналд Тръмп отказа да потвърди, че ще предаде властта по мирен път, в случай че загуби в предстоящия вот.

На въпрос дали потвърждава, че мирно ще предаде задълженията си като президент, в случай, че загуби изборите, Тръмп отговори: “Е, ще трябва да видим какво ще се случи“.

„Знаете, че многократно се оплаквах заради бюлетините, а бюлетините са бедствие“, каза той, имайки предвид най-вече гласуването по пощата, което ще бъде мащабно заради пандемията от коронавирус.

Президентът добави, че иска да се увери, че изборите ще бъдат честни, “но не съм сигурен, че могат да бъдат такива”. Тръмп не изключва и възможността крайният резултат от изборите да бъде определен с решение на Върховния съд.

“Победителят в изборите на 3 ноември ще встъпи в длъжност на 20 януари. Властта ще бъде предадена по установения ред, както това се случва от 1792 г. насам”, написа в Туитър лидерът на Сената от Републиканската партия Мич Маконъл.

Подобни изказвания направиха и други представители на републиканската партия.

Множество високопоставени демократи реагираха остро на изказването на Тръмп и го сравниха с някои от авторитарни лидери като Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Ким Чен Ун.

Президентът беше разкритикуван за изказването си от американската неправителствена организация “Фрийдъм хаус”.

В крайна сметка прессекретарят на Белия дом Кайли Макени уточни, че Тръмп “ще приеме резултатите от свободни и честни избори”.

Изборите в началото на ноември ще противопоставят Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)