Републиканецът Маккейн зове към кибератака срещу Русия

„Не мразя Русия. Искам за нея същата свобода, справедливост и просперитет, която американците имат“, твърди сенаторът републиканец. В новата си книга сенатор Джон Маккейн твърди, че Америка трябва сериозно да обмисли кибератака, за да отмъсти на Русия да се намеси в изборите в САЩ

[ad id=“225664″]

„Смятам, че ако [руският президент Владимир] Путин не съжалява за решението си, той отново ще се върне на мястото на престъплението“, пише Маккейн, сенатор – републиканец от Аризона, който се бори с рак на мозъка, предава „Фокус“.

Книгата, озаглавена „Неспокойната вълна“, която трябва да излезе от печат на 22 май, също засяга обвиненията, че Русия може да има компрометиращ материал, свързан с американския президент Доналд Тръмп, и потвърждава, че Маккейн е прегледал копие от досието „Стийл“ от бивш британски шпионин, което включва скандални твърдения за Тръмп и предполагаемите му връзки с Русия.

[ad id=“263680″]

„Въпреки че санкциите и търговските ограничения срещу Путин и неговите приятели са възпиращи „трябва да накараме Путин да съжалява за нападението над основите на нашата демокрация – свободните и честни избори – ние трябва сериозно да обмислим отмъщение с видовете оръжия, които той използва“, написа МакКейн.

„Ние също имаме кибер възможности. Те трябва да се използват, за да се изложи епичната скала на корупцията на режима му или да се смути [Путин] по други начини „, коментира още Маккейн. „Време е Америка да отиде на офанзива в информационната война с Русия“, добави Маккейн.

[ad id=“236993″]

Маккейн, председателят на комисията за въоръжените сили на Сената и може би най-влиятелният глас за отбрана в партията си днес, обяви в извлечения от книгата си по-рано този месец, че няма да се кандидатира за преизбиране след изтичането на настоящия му мандат. Той е остро критичен към Тръмп, откакто президентът встъпи в длъжност в началото на миналата година, особено защото не се занимава достатъчно с това, което възприема като нарастваща руска заплаха.

В цялата книга МакКейн се застъпва за външна политика на основата на силата, която обхваща съюзи и защитава западните ценности като морално превъзхождаща. Той също така опровергава подхода на Тръмп за Америка на първо място като „безсмислен“.

[ad id=“236999″]

„Тревожа се, че сме в повратна точка, на кръстопът на историята, а решенията, взети утре, може да затворят вратата за епохата на американския световен ред“, пише Маккейн и допълва: „Надявам се, че не е и със сигурност не е твърде късно. Но времето ми в тази битка приключи“.

Визирайки Тръмп, Маккейн пише: „Той отказа да разграничи действията на нашето правителство от престъпленията на деспотичните управления. Демонстрацията на сила или реалност показва факсимиле на сила, изглежда, има значение повече от която и да е от нашите ценности“.

[ad id=“237001″]

В книгата си Маккейн пренебрегва виждането на Тръмп за Русия като потенциален съюзник. „[Путин] никога не е, той не е сега и никога няма да бъде наш партньор“, пише Маккейн. Сенаторът се оплаква, че Путин е постигнал целите си в намесата в американските избори, като е навредил на кампанията на Хилъри Клинтън и е насърчил правителствената дисфункция на САЩ.

„Той вижда доказателства за неговия успех всеки ден в нашата поляризация и застой“, каза Маккейн за Путин.

Що се отнася до досието на Стийл, Маккейн потвърди, че го е получил от бившия британски дипломат Андрю Ууд чрез бившия служител на Държавния департамент на САЩ и старши директор по правата на човека и демокрацията Дейвид Крамер. Маккейн признава в книгата си, че е прегледал съдържанието му и го е предал на тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми. Той каза, че е получил досието като постоянен критик на Путин.

[ad id=“238430″]

„Не знам какво е вярно, частично вярно или не е вярно в досието“, пише Маккейн.

Сенаторът, който описа доброто отношение на Тръмп към Путин, като „наивност и обща липса на сериозност за антагонизма на Путин спрямо интересите на САЩ и ценности им“, нарече на твърденията „смущаващи, но нямах представа, кое от всичко беше вярно.“

„Но бях скептичен, че Тръмп или неговите помощници активно са сътрудничили с намесата на Русия“, пише Маккейн.

„И със сигурност не исках да вярвам, че Кремъл би могъл да придобие компромат за американски президент“, добави той, използвайки общ термин в руските политически и разузнавателни кръгове за „компрометиращ материал“.

Маккейн също използва книгата, за да опровергае етикетирането му като „руски наркоман“ от Russia Today, медия, която той определи като пропагандна ръка на руското правителство.

[ad id=“218001″]

„Не мразя Русия. Искам за нея същата свобода, справедливост и просперитет, която американците имат. Но мразя Путин“, пише Маккейн, наричайки руския президент “ зъл човек“.


image0 (9K)