Ремонти по „Хемус“ ще затрудняват трафика, по- спокойно ще се пътува по „Тракия“

По автомагистрала “Тракия“ няма да има проблеми с движението това лято. Ремонт ще има единствено на моста над река Стряма при Пловдив. Малкия участък няма да бъде предпоставка за задръствания. Това обясни министър Павлова в сутрешния блок на Нова телевизия.

По магистрала „Хемус“ се налага ремонт на 4 участъка: 41-вия километър, тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ и големият виадукт над Елешница. По-голямата част от ремонтите вече са започнали и ще продължат до края на годината. Шофьорите да предвидят повече време за пътуване и да шофират внимателно и с по-ниска скорост, апелира министър Павлова.

Където е възможно са предвидени алтернативни маршрути. Удобен вариант да се избегнат задръстванията по „Хемус“ е да се пътува по АМ „Тракия“, през Карнобат с преминаване на север през Ришки проход.

С тези 68 млн.лв. допълнителни приходи от увеличената цена на винетките плюс допълнително 60 млн. лв.субсидии, отпуснати от правителството, правим ремонти в цяла Северна България, обяви министър Лиляна Павлова.

Ще бъде ремонтиран пътят до Видин, част от който е участъкът Димово-Бела-Ружинци, като спешно трябва да бъде изграден обходът на Димово. Приоритетни пътни ремонти, в това число ремонта в прохода Петрохан, пътя Враца – Кривидол, участъци от пътя Плевен – Ловеч, Севлиево – Габрово, Търговище – Разград, Исперих – Разград, Добрич – Варна. За тези проекти са одобрени над 200 млн.лв. и в момента текат процедури по избор на изпълнител, съобщи министърът.

Провежда се търг за избор на изпълнител за строителството на участъка Поморие – Ахелой, а до края на месеца трябва да бъде стартиран търгът за обхода на Ахелой, където трафикът е изключително натоварен.

По отношение на последния Лот на АМ“Струма“ регионалният министър информира, че в момента текат отчужденията за участъка Благоевград – Крупник, а до месец може да започне строителството на магистралната отсечка от Кресненското дефиле до град Сандански.

Гражданите могат да подават сигнали за опасности по пътя чрез мобилното приложение ЛИМА. Администраторите на системата веднага правят проверка и дават обратна връзка чий е пътят, за да могат да се вземат мерки за отстраняването на проблема.

Към 1 юни регистрираме ръст от 100 хиляди продадени винетни стикера в сравнение със същия период през миналата година, обяви министър Павлова. Тя обясни, че винетки се изискват за цялата републиканска пътна мрежа в страната, която включва 800 км магистрали и пътища I, II, III клас.

С въвеждането на тол системата обаче по-малките и междуселищни пътища ще станат безплатни за ползване. Тол системата е много по-справедлив модел за заплащане на пътните такси, категорична беше министър Павлова.

Леките коли няма да заплащат пътна такса на изминат километър, както тежкотоварните автомобили, а ще се движат с електронна винетка.

В България има 3 млн. регистрирани автомобили и още около 2 млн. транзитно преминаващи на година. Годишно в страната се продават около 6 млн. винетни стикера.


image0 (9K)