Ремонтираха къщичките на патиците в езеро „Загорка“

Екип на Парк-Хотел „Стара Загора“ изцяло обнови къщичките на дивите патици, които живеят в езеро „Загорка“.

Изгнилата дървена облицовка и под на патешките къщурки беше изцяло свалена и подменена с нови „тапи“ от борови дървета, които се оказаха много дефицитна стока за района на Стара Загора. Наложи се за доставката на дървесните изрезки да се ходи до Твърдица, обясниха отговорниците по поддръжката на комплекса Георги Костов и Лука Калаба.

Освен, че са подновени и почистени от натрупаната патешка тор и перушина, къщичките са лакирани със специален импрегниращ лак. Подновени и грундирани срещу корозия са и металните поплавъци на носещата конструкция, която е изработена в „Металик“ АД, собственикът на хотелския комплекс.
Предстои да бъде ремонтирана и стационарната къщичка за патици в центъра на езеро, която също е с компроменирана конструкция и ще се наложи и подмяна на изгнилите дъски по постамента ѝ.
В езеро „Загорка“ живеят над 100 диви патици и къщурките са тяхно любимо местообитание както през летните, така и пред подходящите зимни дни. През лятото патиците мътят в къщичките своите малки. Периодично в езерото пускат излюпени и пораснали при тях патета от Спасителния център на Сдружение „Зелени Балкани“ и старозагорския зоопарк.
В студените зимни месеци екипът на Парк-Хотел „Стара Загора“ не пропуска да оставя храна за дивите птици, които красят езерото с чаровното си присъствие.
Пускането на къщичките отново „на вода“ ще стане тези дни. Предстоят още много топли октомврийски дни, през които ще се радваме заедно на красотата на езеро „Загорка“ и красивите патици, вярва екипът на Парк-Хотел „Стара Загора“.


image0 (9K)