Ремонтират и обзавеждат 237 спешни медицински центрове

Договор за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ в страната на стойност от 163,5 млн. лева бе подписан днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от зам. регионалния министър Деница Николова.

Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“. Предвижда се по него да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

През август при отварянето на офертите за поръчката стана ясно, че няма интерес от страна на бизнеса за доставка на линейки във високопланинските райони. Фирмите, които участваха в конкурса, не бяха подали оферти по тези точки от поръчката. Заради това беше изготвено ново техническо задание и беше обявена нова обществена поръчка, която е само за високопланинските линейки.

„Очакваме първите 280 линейки до края на годината“, заяви Кирил Ананиев при подписването на договора. Във връзка с доставката им, министърът заяви, че има четири обособени позиции. По думите му две от тях са свързани с доставки на линейки за интензивни медицински грижи.

„Приключи обществената поръчка. Имаме вече класиран победител. Надявам се още утре да сключим договор“, допълни здравният министър.

Договорлът е на стойност 38 300 000 лв. До 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на месец октомври процедура за купуване на 120 високопроходими линейки. До края на този месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на тази поръчка е 22 млн. лв. Министерството финализира документацията по обявяване на обществена поръчка за офис оборудване за спешните медицински центрове за 2,8 млн. лв. Работи се и по стартиране на процедурите за строителната дейност, обясни министър Ананиев.


image0 (9K)