Ремдесивир за лечение на К-19 за над 2 млн. лв. пристигна в България

Точно 2593 флакона Ремдесивир (Veklury), който се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция, вече са пристигнали в посочения от държавата дистрибутор на лекарствени продукти БулБио-НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести).

„Количества от медикамента ще получат регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил в 16.30 часа днес. На място ще бъде и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По-късно днес количества ще получат и останалите 23 РЗИ“, уточняват в официално съобщение от Министерството на здравеопазването.

Преди 2 седмици Министерски съвет одобри и сумата за закупуване на медикамента – 2 100 000 лева. Тогава здравният министър Костадин Ангелов уточни, че стойността на един флакон е 345 евро без ДДС. Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Тръмп.

„Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение“, каза още министър Ангелов.

Малко след него наследникът му като директор на столичната Александровска болница – проф. Борис Богов, потвърди, че медикаментът помага срещу коронавируса, но в никакъв случай не трябва да се изписва безразборно.

„Разбира се, че използваме лекарството. То обаче не трябва да се дава на всеки заразен. Има строги показания. Затова има много разногласия относно това дали помага, или не. Леките случаи не бива да бъдат лекувани по този начин“, обясни професор Богов.

 


image0 (9K)