Рекордно висок брой заявления в САЩ за участие във българския вот

По данни на Външното министерство близо 1700 в повече са подадените заявления за участие на тези избори в САЩ в сравнение с 2017-а. Тази година 4336 са заявленията, подадени на местата, където са разкрити секции.

Това е малък брой на фона на поне 300 000 българи, които според неофициални данни са в САЩ. Но скокът в броя на заявленията показва увеличен интерес.

Предстои да разберем дали този интерес ще доведе до повече бюлетини. За парламентарните избори през 2017-а , според ЦИК броят на действително подадените бюлетини в САЩ е 6109 като най-многобройни те са били за района на Чикаго.

Първи тук ще гласуват живеещите по Източното крайбрежие, където изборните секции отварят в 14 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник.

Информация за разкритите изборни секции зад граница по държави, както и за противоепидемичните мерки в съответните страни, са публикувани на сайта на МВнР в секция Избори.

 


image0 (9K)