Рекорден брой излекувани за 24 часа в Италия

Италия обяви, че вчера (17 април) броят на оздравелите от COVID-19 в рамките на денонощие е бил 2563. Това е рекорд от началото на пандемията в страната, където болестта отне живота на близо 23 000 души, предаде Франс прес.

Това е най-голямото число оздравели от началото на кризата, обяви Анджело Борели, началник на службата за гражданска защита, като добави, че починалите за последното денонощие са били 575.

На Апенините вчера имаше 107 000 регистрирани болни, с 355 повече от предния ден. В някои региони като Торино, Неапол и Рим, тази бройка спада.

Друг петъчен рекорд в Италия е този с броя на извършените тестове от здравните служби, които са били над 65 000 за 24 часа.

Малко над 5 на сто от тях са били положителни. Това е още един показател за ефективността на взетите мерки за изолация за ограничаване на заразата, каза Франко Локатели – ръководител на висшия съвет по здравеопазване.

Той съобщи на пресконференция вчера, че на 3 април в интензивно отделение са били 4068 души, а последните данни са за малко над 2800.

Анджело Борели изрази задоволство, че натискът върху болничните заведения вече е облекчен. Той отбеляза, че това дава представа за огромната работа, извършена в болниците, и за сътрудничеството на гражданите.

Във връзка с промяната на ситуацията, брифингите, посветени на епидемията, вече няма да са всеки ден, а в понеделник и четвъртък. Сводки за актуалните данни ще се публикуват всекидневно на сайта на службата за гражданска защита.

Над 10 на сто от заразените с коронавирус в Италия са медицински работници.

Две трети от тях са жени, по оповестени вчера данни, от висшия институт по здравеопазване. Близо четирима от всеки десет са медицински сестри и акушери, двама от всеки десет са лекари.

Според оповестен в четвъртък доклад, пандемията в Италия е отнела живота на 125 лекари.


image0 (9K)