Реконструкцията на Бузлуджа ще струва 7.5 милиона евро без ДДС и ще открие 600 работни места

Реконструкцията на Бузлуджа ще струва 7.5 милиона евро без ДДС и ще открие 600 работни места. Експерти от Европа Ностра предлагат план за действие за опазване на паметника Бузлуджа

Вчера беше публикуван официално техническият и финансов доклад за паметника Бузлуджа, изготвен от Европа Ностра и Института към Европейската инвестиционна банка. По-рано тази година водещата организация за европейско културно наследство Европа Ностра обяви монумента на Бузлуджа за един от 7-те най-застрашени обекти на културното наследство в Европа за 2018 г.

Според експертите паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение и шедьовър на архитектурата и изкуството с явно европейско значение. Той трябва да бъде поставен извън настоящи и бъдещи политически противоречия. Докладът е съставен въз основа на резултатите от тридневната експертна мисия в България, проведена от 26 до 28 септември 2018 г. По време на мисията делегацията от европейски специалисти се срещна с представители на МС, на Министерството на културата и с областния управител Гергана Микова. Изготвеният доклад съдържа стратегия за опазване и развитие на паметника Бузлуджа.

Ето по-важните моменти от плана за действие, изготвен от европейските експерти:

В момента сградата, която е държавна собственост, се управлява от Областна администрация Стара Загора. МС трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавна институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е това да бъде Министерството на културата. Друга възможност е Областна администрация или Община Казанлък. Паралелно с това сградата трябва да бъде обявена за паметник на културното наследство от национално значение.

Необходимо е незабавно да се планират и приложат спешни мерки, които да спрат разрухата и проникването на вода в сградата. Те могат да бъдат предприети и финансирани от българското правителство като извънредна целева помощ.

Трябва да се проведе подробно проучване, за да се направи пълна оценка на текущото състояние на сградата, нейните нужди и приоритети. Да се разработи окончателен идеен проект за бъдещето предназначение на сградата, като то бъде оформено чрез обществени дискусии.

Предварителната оценка на разходите по проекта, включително и спешните мерки за укрепване на сградата, е около 7.5 милиона евро без ДДС. Тази оценка е направена с презумпцията, че бетонната конструкция и елементите нямат необичайни повреди.

Проектът би генерирал около 600 работни места на година. Общо между 4 и 5 години ще са необходими за изпълнението му. Той би могъл да се финансира по един от Европейските структурни фондове, най-вероятно Европейския фонд за регионално развитие или Кохезионния фонд. Ако правителството има интерес за управление и изпълнение на проекта, EIB JASPERS (независим екип от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване.

Ако Министерството на културата поеме отговорността за паметника, с помощта на Европейските фондове може да се разработи и изпълни много по-амбициозен проект, който да включва целия Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

„Опазването на паметника Бузлуджа би било възобновяване на емблематична забележителност сред уникална природна среда. Това би донесло изключителни културни, туристически и икономически възможности. Проектът може да се превърне в пример за други изоставени обекти от периода на социализма, както в България, така и в Източна Европа“, заключва докладът.


image0 (9K)