Рейтинг: Кои са най-харесваните български политици?

Омбудсманът Мая Манолова догонва президента Румен Радев по рейтинг, а Бойко Борисов е най-харесваният политик от всички в управлението на България.

[ad id=“225664″]

Това сочат данни от проучване на „Тренд”, направено през февруари по поръчка на „24 часа“ и представено от Димитър Ганев за Нова телевизия.

Българите оценяват най-високо работата на президента (63%) и омбудсмана (62%). Веднага след тях се нарежда Българската православна църква (51%). Най-ниско обществено одобрение имат съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

„Ако тази тенденция в оценяването се запази, в следващите месеци Мая Манолова ще стане най-одобряваният политик в България”, коментира Димитър Ганев.

[ad id=“237001″]

От всички членове на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%), следван от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Най-ниски е одобрението за министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на културата Боил Банов. За тях много от анкетираните не са дали оценки, показвайки, че не ги познават.

Въпреки че Истанбулската конвенция е една от водещите теми в политическия и обществен живот в последния месец, едва половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Повечето хора, които са чели документа са с висше образование. Тя предизвиква най-малък интерес у българите на възраст между 18 и 29 години.

Едва 16% от всички българи подкрепят приемането на документа, а 46% са против. Прави впечатление, че процентното съотношение е едно и също при мъжете и жените. Тоест много българки са против Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

ГЕРБ остава първа политическа сила с 20,7% одобрение през февруари. Следва БСП с 18,2%. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).


image0 (9K)