Резистентни на антибиотици супербактерии убиват все повече европейци в болниците

Супербактерии, резистентни на антибиотици, се разпространяват в болници, показва общоевропейско проучване, съобщава БиБиСи.

Лекарства, наречени карбапенеми, се използват, когато инфекцията не може да се лекува с нищо друго. Разпространението на резистентната Klebsiella pneumoniae поражда „изключителна загриженост“, коментират изследователи от института Сангер, съобщават и почти всички български медии.

Те предупреждават, че и други бактерии могат да станат устойчиви – заради уникалния начин, по който бактериите се възпроизвеждат. Те могат да живеят напълно естествено в червата, без да създава проблеми на здравите хора.

Въпреки това, когато тялото на човек има проблеми, бактериите могат да инфектират белите дробове, да причинят пневмония и кръвта при порязвания на кожата и лигавицата на мозъка и да причинят менингит. Щамовете развиват резистентност към антибиотици.

„Тревожното е, че тези бактерии са резистентни към един от основните антибиотици от последната ни линия за защита“, обяснява д-р София Дейвид от института Сангър пред BBC News.

„Инфекциите са свързани с висока смъртност. Вече е притеснително, че наблюдавахме 2000 смъртни случая през 2015 г. – но притеснението е, че ако не се предприемат действия, те ще продължат да нарастват.“

Смъртните случаи, причинени от резистентни на карбапенем K. pneumoniae, са нараснали от 341 в Европа през 2007 г. на 2 094 до 2015 г.

Това е най-голямото изследване за резистентност към карбапенем при K. pneumoniae, с 244 болници, участващи от Ирландия до Израел. Изследователите анализират ДНК на бактерията – нейният генетичен код – от проби от заразени пациенти.

„Нашите открития предполагат, че болниците са ключов фактор при улесняване на предаването и предполагат, че бактериите се разпространяват от човек на човек, предимно в болниците“, допълва д-р Дейвид.

„Фактът, че виждаме едни и същи клонове с висок риск в много различни болници в Европа, също показва, че има нещо особено в тези щамове.“

Резултатите са публикувани в Nature Microbiology.

Резистентните към лекарства K. pneumoniae може да продължат да се разпространява или да предава своята устойчивост върху други бактерии.

Две бактерии могат да се срещнат и да имат бактериален полов акт наречен конюгация, като кратък обмен от генетична информация, наречена плазмид, се споделя между тях.

Проучването открива инструкциите, които дават устойчивост на K. pneumoniae, написани на плазмида. „Те имат способността да се разпространяват много бързо чрез бактериални популации“, коментира д-р Дейвид.

Най-добрият начин да се справите с резистентните към лекарства инфекции е да се опитате да ги избегнете, на първо място.

„Ние сме оптимисти, че с добра болнична хигиена, която включва ранна идентификация и изолиране на пациенти, пренасящи тези бактерии, можем не само да забавим разпространението на тези патогени, но и да ги контролираме успешно“, обяснява проф. Хайо Грундман от университета във Фрайбург.

„Това изследване подчертава важността на контрола на инфекциите и текущото геномно наблюдение на антибиотично устойчиви бактерии, за да се гарантира, че откриваме нови резистентни щамове рано и действаме за борба с разпространението на антибиотичната резистентност.


image0 (9K)